Metabisulfit sodný: konzervační látky – měli byste se jim opravdu vyhýbat?– Tipy, jak pečovat o pleť

V tomto článku budeme hovořit o Metabisulfit sodný: konzervační látky – měli byste se jim opravdu vyhýbat?

.

Co je metabisulfit sodný?

Metabisulfit sodný je konzervační látka na bázi antioxidantů, která se používá v kosmetice a výrobcích péče o pleť, aby se zabránilo kontaminaci bakteriemi a plísněmi a aby se prodloužila trvanlivost výrobků.

Antioxidanty pomáhají předcházet oxidaci produktů, což je přirozený proces, který nastává, když kyslík odstraňuje elektrony ze složek, čímž se mění jejich složení a účinnost. Oxidace je často spojena se změnou barvy a struktury produktu. Antioxidanty darují elektrony kyslíku, aby nepoškodily formulaci.

Kromě toho metabisulfit sodný podobně zabraňuje růstu bakterií a kvasinek, čímž se stává účinným konzervačním prostředkem. Konzervační látky jsou důležité pro stabilitu produktu a pomáhají snižovat kontaminaci při používání a celkové znečištění životního prostředí z otevřeného skladování.

Metabisulfit sodný, také známý jako disiřičitan sodný, je bílá krystalická nebo prášková pevná látka s mírným sírovým zápachem. Kromě využití v kosmetickém průmyslu působí metabisulfit sodný jako konzervační látka v potravinách s kódem E223. Běžně se používá ke stabilizaci vína nebo piva.

Siřičitany přidané do těchto nápojů uvolňují plynný oxid siřičitý, který zabraňuje oxidaci a také inhibuje růst kvasinek a hub.

Kromě toho se metabisulfit sodný používá v lékařském průmyslu, v ropném a plynárenském průmyslu av různých jiných odvětvích pro různé účely. Funguje také jako zvlněný/vyrovnávající prostředek.

DIVIZE

disiřičitan sodný

Dobrý: Pomáhá chránit produkt snížením kontaminace a prodloužením jeho skladovatelnosti.

nepříliš dobrý: spojuje se s alergiemi a citlivostí některých typů pleti.

Pro koho to je? Všechny typy pleti kromě těch, o kterých je známo, že jsou na ni alergické.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek

Dávejte pozor: jeho druhý název, E223, se nazývá metabisulfit sodný, když se používá jako přídatná látka v potravinách.

Jaké jsou výhody metabisulfitu sodného?

V kosmetice a výrobcích osobní péče působí metabisulfit sodný jako antioxidant, konzervační prostředek a prostředek na úpravu/rovnání vlasů.

Konzervační prostředek

Jako antioxidant, konzervační látka, metabisulfit sodný funguje tak, že chrání ostatní složky přípravku před oxidací. K oxidaci dochází, když jsou produkty vystaveny vzduchu. Oxidace mění složení některých složek přípravku, jako jsou tuky a oleje. Oxidace způsobuje žloutnutí, barevné změny, změny viskozity a znehodnocování účinných látek v produktech péče o pleť a tělo. Přidání antioxidační konzervační látky, jako je disiřičitan sodný, způsobí, že produkt bude méně náchylný k degradaci v prostředí a zabrání růstu bakterií a plísní.

péče o vlasy

Kromě toho, že se používá jako antioxidant, konzervační látka, disiřičitan sodný působí jako zvlněné/vyrovnávací činidlo. Často se používá v kombinaci se siřičitanem sodným a síranem sodným ve výrobcích pro rovnání vlasů a trvalou ondulaci. Mezi další produkty péče o vlasy, které používají siřičitan sodný, patří odbarvovače, barvy na vlasy, barvy a odstíny.

Je to bezpečné?

US Food and Drug Administration řadí metabisulfit sodný na svůj seznam látek obecně uznávaných jako bezpečné (GRAS) pro použití jako konzervační látka v potravinách. Metabisulfit sodný musí být jasně označen na obalu potravin, protože někteří lidé jsou citliví na siřičitany.

Bezpečnost disiričitanu sodného v péči o pleť a kosmetických výrobcích byla hodnocena panelem odborníků na hodnocení kosmetických přísad. Cosmetic Ingredients Recenze Panel of Experts je skupina zodpovědná za hodnocení bezpečnosti kosmetických složek. Metabisulfit sodný má nízkou penetraci kůží, což znamená, že není hluboce absorbován pokožkou, ale je spojen s určitým podrážděním a alergiemi. Po vyhodnocení dostupných údajů Panel odborníků na přezkoumání kosmetických složek dospěl k závěru, že metabisulfit sodný je bezpečný pro uvedené použití v kosmetice a výrobcích péče o pleť.

Navzdory schválení disiričitanu sodného je třeba poznamenat, že značný počet lidí je alergických na skupinu složek známých jako siřičitany, k nimž patří disiřičitan sodný. Astmatici a lidé s alergií na aspirin jsou vystaveni vyššímu riziku tohoto typu reakce na siřičitany. Metabisulfit sodný může také dráždit kůži, oči a dýchací cesty. Vzhledem k výskytu alergií se metabisulfit sodný používá v nízkých koncentracích, které představují malé riziko pro zdraví.

Bibliografie:
Cosmetic Ingredient Recenze, 2003. „Konečná zpráva o hodnocení bezpečnosti siřičitanu sodného, ​​siřičitanu draselného, ​​siřičitanu amonného, ​​bisulfitu sodného, ​​bisulfitu amonného, ​​metabisulfitu sodného a metabisulfitu draselného,“. 22, je. 2, stř. 63-88. Gavin, J, Parente, J&Goossens, A, . „Alergická kontaktní dermatitida metabisulfitu sodného: náročný alergen. Case Series and Literature Recenze,” Contact Dermatitis, Vol. 67, je. 5, 260-269. Malik, M, Hegarty, M&Bourke, J, 2007. „Metabisulfit sodný – marker kosmetické alergie?“, Kosmetická dermatitida, Vol. 56, je. 4, stř. 241-242.

Napsat komentář