Magnesium askorbylfosfát: Stabilní forma vitamínu C Je skutečně tak dobrá jako ostatní složky vitamínu C?– Tipy na líčení a péči o pleť

Tento článek je založen na některých informacích týkajících se Magnesium askorbylfosfát: Stabilní forma vitamínu C Je skutečně tak dobrá jako ostatní složky vitamínu C?

.

Co je to magnesium askorbyl fosfát?

Ascorbyl Magnesium Phosphate je forma vitamínu C, která se používá v produktech péče o pleť pro svoji schopnost chránit pokožku před volnými radikály, stimulovat kolagen produkci, snižuje zabarvení a udržuje pokožku hydratovanou.

Askorbyl magnesium fosfát, podobně jako všechny ostatní formy vitamínu C, se v těle přeměňuje na kyselinu L-askorbovou. Kyselina L-askorbová neboli vitamin C je forma, kterou je tělo schopno využít.

Vitamin C je přirozeně se vyskytující antioxidant, který většina rostlin a živočichů syntetizuje z glukózy. Lidem chybí enzym potřebný pro syntézu vitamínu C, což znamená, že jej musí získávat z nutričních zdrojů, jako jsou citrusové plody, zelená listová zelenina, jahody, papája a brokolice.

Vitamin C je nezbytný pro správný růst, vývoj a opravu poškozených tkání v těle, jakož i pro enzymatickou produkci některých neurotransmiterů. Je také důležitý pro fungování imunitního systému.

Po perorálním příjmu vitaminu C je střevní absorpce omezena aktivním transportním mechanismem. To znamená, že bez ohledu na to, kolik vitamínu C zkonzumujete, dokáže se vstřebat jen omezené množství. Kromě toho je biologická dostupnost vitaminu C v kůži nedostatečná při perorálním podávání. Proto je důležitá lokální aplikace vitamínu C, abyste mohli využít všech výhod, které vitamín C nabízí.

Vitamin C přichází v mnoha různých formách, včetně tetrahexyldecyl askorbátu, askorbylpalmitátu, minerálních askorbátů, askorbátu vápenatého a askorbátu hořečnatého.

Askorbyl magnesium fosfát se považuje za stabilní a účinný antioxidant pro pokožku a obvykle je přítomen v koncentraci kolem 5%. Má neutrální nebo pro pokožku neutrální pH, což usnadňuje formulaci a snižuje pravděpodobnost přecitlivělosti a podráždění.

Biologicky nejaktivnější formou vitamínu C je však kyselina L-askorbová. Přestože kyselina L-askorbová může být použita v topických výrobcích, její použití je omezené, protože je nestabilní a způsobuje největší podráždění pokožky ze všech forem vitamínu C.

divize

Askorbyl magnesium fosfát

Dobré: Je to stabilní a méně dráždivá forma vitamínu C, která může zlepšit vzhled zbarvení, minimalizovat známky stárnutí a napomáhat tvorbě kolagenu.

není tak dobrý: hlavním problémem je, že magnesium askorbylfosfát se v těle snadno nepřeměňuje na kyselinu L-askorbovou nebo vitamin C. To omezuje jeho výhody pro pokožku.

Pro koho to je? Všechny typy pleti, kromě těch, u kterých je známa alergie.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek

Sledujte: Sledujte, která složka vitamínu C je použita ve vašem produktu.

Jaké jsou výhody askorbylfosfátu hořečnatého?

Stabilita

Jednou z výhod askorbylfosfátu hořečnatého je, že poskytuje stabilní, ve vodě rozpustnou formu vitamínu C.

Na rozdíl od kyseliny L-askorbové se v přípravcích obsahujících vodu snadno nerozkládá. Je také považován za odolný vůči světlu a kyslíku. Studie askorbylmagnesiumfosfátu ve vodných roztocích ukazují, že si zachovává více než 95 % své účinnosti při 40 °C bez jakékoli úpravy pH.

Navíc, při pH 7 se askorbylmagnesiumfosfát snadno vstřebává přes kůži a je méně náchylný k podráždění než kyselina askorbová.

Antioxidant

Askorbyl magnesium fosfát působí jako antioxidant. Stejně jako jiné antioxidanty je schopný chránit pokožku před volnými radikály. Zejména askorbylfosfát hořečnatý daruje elektrony k neutralizaci volných radikálů, jako je peroxidový iont a peroxid, které se tvoří, když je pokožka vystavena UV záření.

Je to důležité, protože škodlivé účinky volných radikálů se vyskytují jako poškození buněčné DNA, buněčné membrány a buněčných proteinů včetně kolagenu.

Poškozený kolagen může vykazovat známky předčasného stárnutí pokožky, včetně vrásek, linek a ochablé pokožky. Proto schopnost askorbylu hořčíku chránit kolagen v pokožce z něj činí ideální složku pro produkty péče o pleť proti stárnutí.

Odbarvení

Kyselina L-askorbová interaguje s ionty mědi na aktivních místech tyrozinázy a inhibuje působení enzymu tyrozinázy, hlavního enzymu zodpovědného za přeměnu tyrosinu na melanin, čímž snižuje tvorbu melaninu.

Zjednodušeně řečeno, snižuje nerovnoměrné rozložení melaninového pigmentu nebo molekuly zodpovědné za tvorbu barvy v pokožce. Snížením syntézy melaninu se snižuje výskyt tmavých skvrn.

Hydratace

Ascorbyl Magnesium Phosphate je také zkoumán pro svůj potenciální hydratační účinek na pokožku a jeho schopnost omezit transepidermální ztrátu vody. Transepidermální ztráta vody nebo TEWL se vztahuje na ztrátu vody z pokožky do vzduchu. Stává se to v suchém prostředí a zvyšuje se s věkem. TEWL také úzce souvisí se zdravím přirozené bariéry vaší pokožky.

Udržování hydratace pokožky je nezbytné, abyste zabránili příznakům stárnutí. Když je vaše pokožka dehydratovaná, objeví se příznaky suchosti, odlupování, drsnosti, podráždění a praskání; tedy vzhled předčasně stárnoucí pokožky.

Kromě toho je dehydrovaná pokožka méně účinná než ochranná bariéra, což znamená, že pokožka snadno reaguje na aktivní složky nebo vnější faktory. Toto se nazývá citlivá pokožka. Udržováním zvlhčené pokožky může askorbylmagnesiumfosfát pomoci předcházet těmto příznakům.

Funguje askorbylpalmitát jako jiné složky vitamínu C?

Typ vitamínu C se často liší v závislosti na přípravku. Kyselina L-askorbová jako zdroj vitamínu C je nejvíce zkoumaným zdrojem a zdrojem, který vykazuje největší výhody pro tělo.

Jiné formy syntetického vitamínu C používané v péči o pleť, jako je askorbylpalmitát, minerální askorbát, askorbát vápenatý, askorbát hořečnatý a tetrahexyldecyl askorbát, mohou mít významný vliv na účinnost produktu.

Studie ukázaly, že většina produktů s vitamínem C, které neobsahují kyselinu L-askorbovou, jsou méně účinné a hůře se vstřebávají přes pokožku.

Provedl se však určitý výzkum, který naznačuje, že askorbylfosfát hořečnatý může být užitečný při podpoře produkce kolagenu v laboratorních podmínkách. I když to může být slibné, je zapotřebí další výzkum, aby se zjistilo, jak účinná je v porovnání s kyselinou L-askorbovou.

Je magnesium askorbyl fosfát veganský?

Magnesium askorbylfosfát je veganská složka. Je odvozen od kyseliny askorbové a hořečnatých solí, které jsou smíchány s fosforylující složkou. Všechny tyto ingredience jsou veganské.

Dá se však vyrobit také z živočišných produktů. Z tohoto důvodu je vždy nejlepší ověřit si u značky, kterou se chystáte koupit, zda její zdroj není veganský.

Je magnesium askorbyl fosfát bezpečný?

Bezpečnost askorbylmagnesiumfosfátu byla hodnocena Odborným panelem pro hodnocení kosmetických přísad, skupinou zodpovědnou za nezávislé hodnocení bezpečnosti a účinnosti produktů péče o pleť a kosmetických přísad.

Panel odborníků prozkoumal dostupné vědecké údaje a dospěl k závěru, že tato složka je bezpečná pro použití v kosmetických výrobcích a výrobcích osobní péče.

Co byste měli zvážit při výběru produktu s vitamínem C?

Stabilita vašeho produktu s vitamínem C.

Kyselina L-askorbová je velmi nestabilní molekula. Vyžaduje prostředí na bázi vody, nízké pH a antioxidanty, aby se zvýšila jeho schopnost proniknout hluboko do pokožky. Tyto podmínky jsou důležité pro vytvoření stabilního a aktivního produktu s vitamínem C. Při výběru produktu s vitamínem C je důležité pochopit, proč kyselina L-askorbová vyžaduje tyto podmínky, abychom našli takový, který je účinný a dlouhotrvající.

Kyselina L-askorbová má sníženou schopnost pronikat do pokožky při jejím přirozeném pH, což vyplývá z její molekulární struktury. Kyselina Kyselina L-askorbová je nabitá molekula a je hydrofilní. Tyto dvě vlastnosti znamenají, že kyselina L-askorbová se snadno váže na molekuly vody, což molekule ztěžuje průchod hydrofobními vrstvami pokožky.

Snížení pH produktu na méně než 3,5 nebo méně jej činí kyselejším, což umožňuje kyselině L-askorbové proniknout hlouběji a zůstat stabilní déle. Snížení pH produktu však může vést k senzibilizaci pokožky, neboť přirozené pH pokožky je kolem 4,75-5,5.

K vytvoření stabilnějšího produktu, který vydrží déle, některé formulace používají různé formy vitamínu C. Patří sem askorbylfosfát hořečnatý nebo askorbyl-6-palmitát, které jsou stabilnější při neutrálním pH. Studie Duke University Medical Center však zjistila, že tyto dvě náhražky nezvyšují přirozenou hladinu vitamínu C v pokožce.

Některé přípravky obsahují další antioxidanty, které pomáhají stabilizovat kyselinu L-askorbovou. Výzkum naznačuje, že přidání kyseliny ferulové a vitamínu E může zvýšit stabilitu a zlepšit schopnost produktu proniknout hluboko do pokožky. Studie publikovaná v Journal of Investigative Dermatology zjistili, že kyselina ferulová stabilizuje složení a zvyšuje ochrannou schopnost vitamínu C proti účinkům slunce.

Ve špatně navržených produktech nebo formulacích může kyselina L-askorbová v láhvi destabilizovat, což často zanechává produkt se žlutým nádechem. Oxidace je proces, který způsobuje toto zabarvení. Ve špatně navržených formulacích může oxidace probíhat i na povrchu pokožky, což zanechává na pokožce hromadění volných radikálů a kyselých vedlejších produktů nebo odpadních produktů. To může ovlivnit zdraví ochranné bariéry pokožky, interakci s jinými produkty a urychlit proces stárnutí.

Kyselina L-askorbová zůstane aktivní v produktech péče o pleť jen krátkou dobu po otevření. Dokonce i dobře navržené produkty to pocítí, protože vystavení vzduchu oxiduje kyselinu L-askorbovou. Chcete-li prodloužit životnost produktu, hledejte práškové formulace, produkty v lahvičkách nebo produkty malých rozměrů. Hledejte produkty, které obsahují antioxidanty, jako je kyselina ferulová.

Koncentrace

Koncentrace je dalším kritickým prvkem při zvažování, které produkty kyseliny L-askorbové nejlépe vyhovují vašim potřebám. Některé značky propagují ve svých produktech vysoký obsah vitamínu C, například 100% kyselinu L-askorbovou. I když se koncentrované produkty mohou zdát atraktivní, receptury obsahující více než 20 % kyseliny L-askorbové mohou dráždit kůži. Většina dermatologických studií ukázala, že rozsah 8 až 20 % poskytuje nejlepší výsledky s omezeným podrážděním.

Studie Duke University Medical Center zjistila, že hladina kyseliny L-askorbové nad 20 % nepřináší vylepšené účinky na pokožku. Studie naopak zjistila, že vyšší hladiny mohou negativně ovlivnit stav pokožky. Citlivé typy pleti by měly používat produkty s vitamínem C na spodní hranici rozsahu.

Syntetický nebo rostlinný vitamín C.

Někdy značky neinzerují potenci obsahu vitamínu C v produktu, ale zaměřují se na zdroj. Tento nedostatek informací o koncentraci se obvykle vyskytuje u přípravků obsahujících švestku Kakadu, ibišek nebo rostlinné zdroje vitamínu C. Problémem rostlinných zdrojů vitamínu C je, že mají obvykle nízkou koncentraci a jsou celkově nestabilní. Síla kyseliny L-askorbové ve švestce Kakadu je asi 2%, což znamená, že nemůže výrazně ovlivnit pokožku. Vzhledem k nízké koncentraci kyseliny L-askorbové v rostlinných zdrojích a nestálosti většiny přírodních zdrojů nejúčinnější přípravky s vitamínem C využívají ve svých přípravcích syntetickou formu kyseliny L-askorbové, včetně většiny čistých kosmetických značek.

Produkty s vitamínem C

Mnoho druhů produktů může dodat pokožce vitamín C, včetně gelů, sér a prášků a olejů s několika deriváty.

Kyselina L-askorbová je ve vodě rozpustná molekula, která vyžaduje nízké pH a zahrnutí stabilizátorů a antioxidantů, což znamená, že většina přípravků kyseliny L-askorbové bude buď vodní nebo suchá. Některé jsou formulovány v Olej základnu.

Kyselina L-askorbová dodávaná v gelu nebo séru se rychle vstřebává bez přidání dalších hydratačních produktů, díky čemuž je vhodná pro mastnou nebo aknózní pleť. Dobře fungují i ​​se zavedenou rutinou péče o pleť, protože nenarušují váš pracovní režim.

Práškové formy kyseliny L-askorbové eliminují potřebu více stabilizátorů. Snižují riziko snížené účinnosti vystavením slunci a vzduchu, protože produkt se aktivuje až po smíchání s vodou.

Jiné druhy vitamínu C.

Typ vitamínu C se často liší v závislosti na přípravku. Kyselina L-askorbová jako zdroj vitamínu C je nejvíce zkoumaným zdrojem a zdrojem, který vykazuje největší výhody pro tělo. Další formy syntetického vitamínu C používané v péči o pleť zahrnují minerální askorbát, askorbát vápenatý, askorbát hořečnatý, askorbylpalmitát a tetrahexyldecyl askorbát. Druh vitamínu C a druh přípravku mohou mít významný vliv na účinnost přípravku.

Studie ukázaly, že tetrahexyldecyl askorbát se z hlediska účinnosti vyrovná kyselině L-askorbové. Tetrahexyldecyl askorbát je v oleji rozpustná forma vitamínu C, která funguje spolu s jinými produkty, jako je retinol. V přehledu Cosmetic Ingredient Recenze důkazy ukazují, že tetrahexyldecyl askorbát je stabilnější v roztoku, méně dráždí a je schopen proniknout hlouběji do pokožky, což z něj činí slibnou léčbu vitamínem C.

Bibliografie:
Al-Niaim F, Chiang NYZ. Topický vitamín C a kůže: mechanismy účinku a klinické aplikace. J Clin Aesthet Dermatol. , 10 (7): 14-17.
Telang PS. Vitamin C v dermatologii. Indian Dermatol Online J. , 4 (2): 143-146.

Napsat komentář