Kyseliny v péči o pleť– Rutiny péče o pleť Zdravaplet

Při čtení tohoto příspěvku se dozvíte několik informací o Kyseliny v péči o pleť

.

Kvasinkové aminokyseliny

Kvasinkové aminokyseliny pocházejí ze Saccharomyces, rodu hub, který zahrnuje mnoho druhů kvasinek. Saccharomyces se používá k výrobě fermentovaných produktů péče o pleť, což je trend, který pochází z Jižní Koreje. Fermentované droždí přidává do přípravku prospěšné živiny, jako jsou aminokyseliny. Kvasinkové aminokyseliny pomáhají stimulovat obnovu kožních buněk, zklidňují pokožku a zvyšují přísun kyslíku do kožních buněk. Také se věří, že kvasinkové aminokyseliny mohou stimulovat produkci kolagenu. Jelikož kolagen je nezbytný pro udržení pevné a mladistvé pokožky, kvasinkové aminokyseliny by byly skvělým doplňkem produktů péče o pleť proti stárnutí.

Kyselina myristová

Kyselina myristová je běžná nasycená mastná kyselina se 14 atomy uhlíku. Název dostal podle binomického názvu muškátového oříšku (Myristica fragrans), ze kterého jej poprvé izoloval v roce 1841 Lyon Playfair. Kyselina myristová se přirozeně vyskytuje ve více druzích olejů a tuků. Například muškátové máslo se skládá ze 75 % trimiristinu, triglyceridu kyseliny myristové. Kromě muškátového oříšku se kyselina myristová nachází v oleji z palmových jader, kokosovém oleji, máslem tuku, 8 až 14 % kravského mléka a 8,6 % mateřského mléka.

V produktech péče o pleť působí kyselina myristová jako změkčovadlo, zvýrazňovač textury a povrchově aktivní látka. Je to měkký vosk, který taje při tělesné teplotě, dodává sametovou texturu a vytváří na povrchu pokožky ochranný film. Postupem času to zvyšuje hydrataci pokožky, což způsobuje hromadění vody ve stratum corneum (nejsvrchnější vrstva kůže). Nakonec, jako povrchově aktivní látka je kyselina myristová kompatibilní s vodou i olejem, což z ní činí ideální složku čistících prostředků.

Kyselina nordihydrogwajaretová

Kyselina nordihydrogwajaretowy (NDGA) je fenolový antioxidant, který se nachází v listech a větvičkách keře kreosotového (Larrea tridentata). Kreozotový keř pochází z jihozápadních pouštních oblastí Spojených států amerických a severního Mexika. Má dlouhou historii tradičního medicínského použití domorodými Američany a Mexičany k léčbě více než 50 různých onemocnění, jako je neplodnost, tuberkulóza, artritida, cukrovka, ledvinové a žlučníkové kameny, bolest a zánět.

V produktech péče o pleť působí NDGA jako antioxidant a protizánětlivý prostředek. Kromě toho se ukázalo, že NDGA je 100krát účinnější než vitamin E při prevenci peroxidace lipidů (degradace tuků). Když olej na povrchu pokožky reaguje se vzduchem, ztmavne do černé tečky. Tím, že zabraňuje oxidaci oleje, může být NDGA prospěšná pro ty, kteří mají mastnou pleť, přičemž pomáhá udržovat pleť bez kazů.

Kyselina kaprylhydroxamová

Kyselina kaprylhydroxamová je aminokyselina získaná z kokosového oleje, která se používá jako konzervační látka v kosmetice a výrobcích péče o pleť. Má pouze antifungální vlastnosti, což znamená, že se musí kombinovat se širokospektrálním konzervačním prostředkem na ochranu přípravku před kontaminací bakteriemi a jinými mikroby. Na rozdíl od mnoha populárních konzervačních látek je kyselina kaprylohydroxamová velmi účinná při neutrální úrovni pH. Kromě své antimikrobiální aktivity může kyselina kaprylohydroxamová sloužit jako chelatační činidlo pro ionty železa. To je výhodné, protože růst plísní je omezen v prostředí s omezeným množstvím železa.

Kolagenové aminokyseliny

Kolagenové aminokyseliny vznikají úplnou hydrolýzou (rozkladem vodou) proteinového kolagenu, výsledkem čehož je velké množství jediné aminokyseliny, hydroxyprolinu. V produktech péče o pleť se předpokládá, že kolagenové aminokyseliny stimulují syntézu nového kolagenu, neboť hydroxyprolin je stavebním kamenem kolagenu. Je to důležité, protože tělo s věkem produkuje stále méně kolagenu; o 1 procento méně kolagenu v kůži každý rok po dosažení věku 20 let. Volné radikály z prostředí mohou navíc degradovat kolagenové proteiny. Výsledkem je pokožka, která se věkem stává tenčí a jemnější.

Důvod, proč je třeba kolagen rozložit na kolagenové aminokyseliny pro použití v produktech péče o pleť, je ten, že velká molekulová velikost kolagenu mu brání proniknout hluboko do pokožky. Namísto toho zůstává na povrchu pokožky, kde může zachytávat vlhkost a pomáhá hydratovat pokožku, ale to je tak všechno. Aby se stimulovala tvorba nového kolagenu, složky musí proniknout kůží do fibroblastů v dermu. Jelikož kolagenové aminokyseliny účinně pronikají do pokožky, tato složka je užitečná pro zvýšení produkce kolagenu pro pevnější a mladistvější pleť.

Směs hedvábných aminokyselin

Hedvábná aminokyselina je přírodní, ve vodě rozpustný glykoprotein extrahovaný ze surového hedvábí. Hedvábí se skládá ze dvou základních proteinů: vláknitého proteinu známého jako fibroin a viskózního proteinu známého jako sericin, přičemž tyto dva obsahují 70 až 80 % a 20 až 30 % hedvábí. Směs aminokyselin hedvábí je výsledkem hydrolýzy (rozbití) proteinů hedvábí na menší peptidové řetězce, obvykle dlouhé 18 až 19 aminokyselin.

Sericin ve směsi hedvábných aminokyselin má vysoký obsah hydroxyaminokyselin, což je důležité pro schopnost vázat vodu, která reguluje úroveň hydratace pokožky. Jako přísada na vodní bázi se používá k poskytnutí ochranné bariéry a hedvábného dotyku pleťovým vodám, mýdlům, výrobkům pro péči o vlasy a pokožku. Navíc díky své vysoké molekulové hmotnosti zanechává na pokožce polookluzivní film, který zůstává i po umytí. Sericin má také jedinečnou sacharidovou část a opakující se sekvenci aminokyselin, které přispívají k jeho vysoké afinitě k vazbě na proteiny. Výsledkem je adstringentní, protivráskový efekt.

kyselina L-asparagová

Kyselina L-asparagová je aminokyselina. Stejně jako všechny ostatní aminokyseliny obsahuje aminoskupinu a karboxylovou kyselinu. Kyselina L-asparagová má kyselý boční řetězec, který reaguje s jinými aminokyselinami, enzymy a bílkovinami v těle. Aminokyseliny jsou stavebními kameny bílkovin a jiných důležitých buněčných složek. Například kyselina L-asparagová se podílí na budování DNA kožních buněk. Protože buněčná DNA může být poškozena volnými radikály, kyselina L-asparagová je důležitou součástí procesu opravy. Vybudováním DNA kožních buněk pomáhá kyselina L-asparagová regenerovat nové, zdravé kožní buňky. Proto se kyselina L-asparagová často používá v produktech péče o pleť proti stárnutí.

L-pyrrolidonová karboxylová kyselina

Kyselina L-pyrrolidonkarboxylová, také známá jako PCA nebo kyselina pyroglutamová, je cyklický laktám kyseliny glutamové. Je přítomen téměř ve všech živých buňkách, od bakterií až po lidi, kde je odvozen od glutathionu (antioxidant). Kyselina L-pyrrolidonkarboxylová je také jednou ze složek přirozeného zvlhčujícího faktoru (NMF), který se nachází v epidermu. Spolu s lipidy, které jsou přirozeně přítomny v pokožce, složky NMF pracují na tom, aby udržovaly povrch pokožky neporušený, pružný a zvlhčený.

V produktech péče o pleť působí kyselina L-pyrrolidonová především jako hydratační zvlhčovač. Při lokální aplikaci mají zvlhčovadla schopnost přitahovat a udržovat vlhkost v okolním vzduchu absorpcí, vtahováním vodní páry do nebo pod povrch. Kyselina L-pyrrolidonkarboxylová také pomáhá obnovit NMF. Je to důležité, protože NMF se může vyčerpat věkem, jakož i rutinním vystavením senzibilizačním složkám, což vede k suché a napnuté pokožce. Celkově L-pyrrolidon karboxylová kyselina pomáhá pokožce vypadat a působit hladší, hydratovaně a pružně.

Kyselina kojová

Kyselina kojová je pojmenována podle „Koji“, japonského běžného názvu pro druh houby známý jako Aspergillus oryzae. Během fermentace sladové rýže pro výrobu saké produkuje Aspergillus oryzae jako vedlejší produkt kyselinu kojovou.

V produktech péče o pleť se kyselina kojová používá jako prostředek ke zesvětlení pokožky, protože je velmi silným inhibitorem tyrozinázy. Tyrozináza je klíčový enzym, který se podílí na syntéze melaninu, pigmentu, který dodává pokožce barvu. Proto je kyselina kojová inhibicí tyrosinázy schopna snížit abnormální pigmentaci spojenou se stárnutím a vystavením UV záření. Mnohé studie ukázaly, že kyselina kojová v koncentrace 1 až 2,5 % je vynikající metodou pro ošetření změny barvy. Ve skutečnosti je kyselina kojová někdy preferována před hydrochinonem, zlatým standardem zesvětlovačů pokožky, protože má větší stabilitu v kosmetických výrobcích. Kyselina kojová však může někdy způsobit kontaktní senzibilizaci a podráždění, což znamená, že lidé s citlivou pokožkou by měli být opatrní při používání produktů s touto složkou.

Kyselina tranexamová

Kyselina tranexamová je syntetický analog aminokyseliny lysinu. Má antifibrinolytické vlastnosti, což znamená, že zabraňuje rozpadu krevních sraženin. Kyselina tranexamová se tedy používá jako lék k léčbě nebo prevenci nadměrné ztráty krve v důsledku velkého traumatu, poporodního krvácení, chirurgického zákroku, extrakce zubů, epistaxy a silné menstruace.

V produktech péče o pleť působí kyselina tranexamová jako kondicionér a napínací činidlo pro pokožku. Kromě toho kyselina tranexamová působí jako činidlo pro zesvětlení pokožky při léčbě hyperpigmentace. Předpokládá se, že působí inhibicí plazminu, což znamená, že pomáhá rozkládat proteiny v kůži, které přispívají k produkci melaninu (kožního pigmentu). Studie ukázaly, že kyselina tranexamová v koncentraci 3% může působit stejně dobře jako hydrochinon, zlatý standard v ošetřeních pro zesvětlení pleti.

Kopolymer ethylen/kyselina akrylová

Kopolymer ethylenu a kyseliny akrylové je syntetický kopolymer monomerů ethylenu a kyseliny akrylové. Etylen je nejjednodušší alken (uhlovodík s dvojitými vazbami uhlík-uhlík), zatímco kyselina akrylová je nejjednodušší nenasycená karboxylová kyselina. Kopolymer ethylen/kyselina akrylová působí jako pojivo a tvůrce filmu v barvivech, lepidlech a výrobcích péče o pleť. Panel odborníků na přezkoumání kosmetických přísad (CIR) varuje, že kopolymer ethylenu a kyseliny akrylové může být dráždivý, proto by se měl používat opatrně a za určitých podmínek, včetně pečlivého složení, aby se předešlo podráždění. Kopolymer ethylen/kyselina akrylová může být také toxický, když se absorbuje přes pokožku ve velkých množstvích. Proto je bezpečnou složkou produktů péče o pleť jen tehdy, má-li nízkou míru absorpce.

Kyselina tiokánová

Kyselina tiokánová, také známá jako kyselina lipoová nebo kyselina alfa lipoová (ALA), je organická sloučenina síry odvozená od kyseliny kaprylové (kyseliny oktanové). ALA se normálně produkuje u zvířat a je nezbytná pro aerobní metabolismus. Vyrábí se a je dostupný také jako doplněk stravy v některých zemích, kde se prodává jako antioxidant. Při aplikaci na kůži se kyselina tiokanová považuje za velmi silný antioxidant.

Kyselina tiokánová je jedinečná v tom, že je na rozdíl od většiny antioxidantů rozpustná ve vodě i v oleji. Kyselina tiokánová má navíc schopnost regenerovat endogenní antioxidanty, jako je glutathion, vitamín C a vitamín E. Všechny tyto antioxidanty spolupracují při ochraně pokožky před volnými radikály, nestabilními molekulami, které přispívají k tvorbě předčasných vrásek a jemných linek na kůži. Při aplikaci se kyselina tiokanová nejprve koncentruje v buněčné membráně buňky, kde neutralizuje volné radikály. Potom se dostane do vodnatého nitra buňky, známého jako cytosol, kde může také zastavit volné radikály a zabránit aktivaci jiných prozánětlivých chemikálií. Díky svým silným antioxidačním vlastnostem se kyselina tiokanová často používá v produktech péče o pleť proti stárnutí.

Aminokyseliny rýže

Rýžové aminokyseliny pocházejí z rýžového proteinu, o kterém je známo, že je velmi jemný a často se používá v přípravcích na citlivou pokožku. Při aplikaci na pokožku působí aminokyseliny rýže jako látky vážící vodu, které vtahují vlhkost do pokožky. Díky tomu je pokožka hladší, pružnější a pružnější. Pokud jde o prevenci příznaků stárnutí, je nezbytné udržovat pokožku hydratovanou, protože aminokyseliny z rýže lze použít v produktech péče o pleť proti stárnutí. Rýžové aminokyseliny také pomáhají snižovat podráždění pokožky.

Kyselina fytová

Kyselina fytová je fosfátový ester inositolu, karbocyklického cukru. Kyselina fytová se přirozeně vyskytuje v semenech, obilovinách, luštěninách, ořechách a některých druzích zeleniny. Někdy je klasifikována jako alfa hydroxykyselina (AHA), ale není to skutečná AHA. Kyselina fytová se však často kombinuje s AHA, BHA a ovocnými kyselinami v produktech péče o pleť, aby pomohla zmírnit jakýkoli zánět, který se objeví po exfoliaci.

Další výhodou kyseliny fytové v péči o pleť je, že působí jako výborný antioxidant. Smetá volné radikály, nestabilní částice, které přispívají k tvorbě předčasných vrásek a jemných linek na pleti. Kyselina fytová také inhibuje produkci melaninu, pigmentu, který dodává pokožce barvu nebo vytváří stařecké skvrny blokováním železa a mědi ve vstupu do tvorby melaninu. Proto může být kyselina fytová schopna snížit abnormální pigmentaci spojenou se stárnutím a vystavením UV záření.

Kyselina hydroxyethylpiperazin ethansulfonová

Kyselina hydroxyethylpiperazinethansulfonová nebo HEPES je syntetická kyselina, která při lokální aplikaci aktivuje přirozené enzymy v pokožce. Tyto enzymy pomáhají rozbíjet vazby, které vážou odumřelé kožní buňky na povrch, čímž dochází k exfoliaci svrchních vrstev pokožky. Peeling pomáhá udržovat pleť zářivou, pevnou a mladistvou.

HEPES působí také jako organické tlumící činidlo, které přináší neutrálnější, zásaditější pH (7,0 až 7,6 pH) do kosmetického roztoku, čímž vyrovnává povahu jeho kyselejších protějšků. Proto se HEPES často kombinuje s kyselinou glykolovou. Kombinace kyselých pufrů se používá ve formulacích, které pomáhají prodloužit a udržet kvalitu produktů péče o pleť.

Kyselina izostearová

Kyselina izostearová je syntetická mastná kyselina, která je kombinací kyseliny olejové a stearové. Existuje jako kapalina a má výjimečnou stabilitu, včetně tepelné, zápachové a oxidační stability. Díky těmto vlastnostem je kyselina izostearová ideální mastnou kyselinou pro různé kosmetické výrobky a produkty péče o pleť.

V produktech péče o pleť má kyselina izostearová hydratační vlastnosti a velmi lehkou, hedvábně suchou pokožku. Má také filmotvorné vlastnosti, díky čemuž je ideální pro použití v mýdlech, pěnách na holení a tekutých čisticích prostředcích. Nakonec je kyselina izostearová mírně rozvětvená, což zvyšuje její disperzní schopnost. Tato vlastnost činí kyselinu izostearovou užitečnou pro stabilizaci pigmentů a minerálních částic v olejích a rozpouštědlech.

Kyselina aminomaslová

Kyselina aminomaslová může označovat kteroukoli ze tří izomerních chemikálií: kyselinu alfa, beta nebo gama aminomaslovou. Jedním z nejpoužívanějších produktů péče o pleť je kyselina gama-aminomáslová (GABA). U lidí je GABA hlavním inhibičním neurotransmiterem v centrálním nervovém systému a je také přímo zodpovědná za regulaci svalového tonu.

Jednou z příčin vrásek je opakovaná kontrakce svalů v dané oblasti, například vrásky, které vznikají v čele od mračení. Jelikož zodpovědností GABA v těle je snížení svalové funkce, předpokládá se, že při lokální aplikaci snižuje výskyt vrásek v určité oblasti. Neexistuje však žádný konkrétní důkaz, že GABA funguje tímto způsobem v péči o pleť. Jedna studie publikovaná v Journal of Investigative Dermatology zjistila, že lokální aplikace GABA může zlepšit funkci ochranné bariéry pokožky.

Kyselina p-anizová

Kyselina para-anizová je karboxylová kyselina, která se přirozeně vyskytuje v anýzu, kvetoucí rostlině z čeledi Apiaceae. Kyselina p-anisová je ve formě bílé krystalické pevné látky, která je nerozpustná ve vodě, dobře rozpustná v alkoholech a rozpustná v etheru a ethylacetátu. Má antiseptické vlastnosti a obvykle se používá jako konzervační látka v kosmetice a výrobcích péče o pleť.

Konzervační látky jsou důležité, protože produkty péče o pleť mají vysoký potenciál kontaminace a růstu mikrobů. Nejnáchylnější jsou krémy a mléka balené v kelímcích, které se často otevírají a nanášejí na pokožku prsty. Mikrobiální kontaminace může vést k vážné zdravotní problémy od podráždění kůže až po infekce. Aby se předešlo těmto problémům, může se do složení produktu přidat bezpečná a účinná konzervační látka, jako je kyselina p-annová.

Kyselina dehydrooctová

Kyselina dehydrooctová je syntetická konzervační látka, která působí jako fungicid a baktericid. Funguje tak, že zabíjí a zabraňuje růstu mikroorganismů, které přispívají ke znehodnocení produktu. Je to důležité, protože produkty péče o pleť mají vysoký potenciál kontaminace a růstu mikrobů. Nejnáchylnější jsou krémy a mléka balené v kelímcích, které se často otevírají a nanášejí na pokožku prsty. Mikrobiální kontaminace může vést k vážným zdravotním problémům, od podráždění pokožky až po infekce. Aby se předešlo těmto problémům, může být do přípravku produktu přidána bezpečná a účinná konzervační látka, jako je kyselina dehydrooctová. Ukázalo se, že kyselina dehydrooctová je bezpečná i účinná, když se používá v koncentracích 0,6 % nebo méně v kosmetice a výrobcích péče o pleť.

Kyselina salicylová kapryloylová

Kyselina kapryloylsalicylová je ester kyseliny salicylové, beta-hydroxykyseliny (BHA). V produktech péče o pleť působí kyselina kapryloylsalicylová jako prostředek na úpravu pokožky, exfoliační, protizánětlivý a antiseptický prostředek. Dokáže se rozpustit v oleji, takže dokáže proniknout hluboko do pórů a vyčistit je, což pomáhá při akné. Kyselina kapryl-salicylová také pomáhá v boji proti akné díky svým antiseptickým vlastnostem. Nakonec kyselina kaprylsalicylová působí jako exfoliant, který odstraňuje odumřelé epidermální buňky z povrchu pokožky. Výsledkem je, že pokožka vypadá jasně a čistě.

Kyselina vinná

Kyselina vinná je bílá, krystalická organická kyselina, která se přirozeně vyskytuje v mnoha druzích ovoce, zejména v hroznech, ale také v banánech, tamarínech a citrusech. Je to kyselina alfa hydroxy (AHA). AHA kyseliny poskytují pokožce mnoho výhod, jako je stimulace přirozeného procesu regenerace pokožky, exfoliace svrchních vrstev pokožky a pomáhá pokožce zůstat hydratovaná. Kyselina vinná má také antioxidační účinek, což znamená, že je schopna posílit obranyschopnost pokožky proti volným radikálům, nestabilním molekulám, které přispívají k tvorbě předčasných vrásek a jemných linek na pokožce. Díky těmto vlastnostem se kyselina vinná často používá v produktech péče o pleť proti stárnutí.

Sodno-kokosovo-jablečné aminokyseliny

Sodium Coconut Amino Acids je jemná aniontová povrchově aktivní látka odvozená od jablečných aminokyselin, navržená tak, aby poskytovala jemný, ale účinný čistící a pěnivý účinek. Vytváří svůdnou pěnu, díky které je pokožka jemná a hladká. Povrchově aktivní látky pomáhají odstraňovat mastnotu, nečistoty, odumřelé kožní buňky a jiné nečistoty z pokožky, takže neucpávají póry. Některé povrchově aktivní látky však mohou být velmi drsné a zbavují pokožku jejích přirozených olejů, díky čemuž je pokožka suchá a napnutá. Přírodní povrchově aktivní látky, jako jsou sodné aminokyseliny z kokosových jablek, jsou jemné a dokážou účinně smýt nečistoty bez poškození pokožky.

asijská kyselina

Kyselina asijská je přirozeně se vyskytující pentacyklický triterpenoid, který se nachází hlavně v tradiční léčivé bylince Centella asiatica, též známé jako gotu kola. Studie ukázaly, že asijská kyselina může pomoci při hojení ran stimulací produkce kolagenu. Kolagen je hlavní strukturální protein, který se hojně nachází jak v extracelulárním prostoru kůže, tak v mnoha jiných částech těla. To dává naší pokožce pevnost a odolnost. Kromě podpory hojení ran může zvýšená hladina kolagenu pomoci snížit známky stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky. Asijskou kyselinu tedy lze nalézt v produktech péče o pleť proti stárnutí.

Kyselina madecasová

Kyselina madecassová je přirozeně se vyskytující pentacyklický triterpenoid, který se nachází hlavně v tradiční léčivé bylince Centella asiatica, též známé jako gotu kola. Studie ukázaly, že kyselina madecassová může pomoci při hojení ran stimulací produkce kolagenu. Kolagen je hlavní strukturální protein, který se hojně nachází jak v extracelulárním prostoru kůže, tak v mnoha jiných částech těla. To dává naší pokožce pevnost a odolnost. Kromě podpory hojení ran může zvýšená hladina kolagenu pomoci snížit známky stárnutí, jako jsou jemné linky a vrásky. Takže kyselinu madecassovou lze nalézt v produktech péče o pleť proti stárnutí.

Napsat komentář