Kyselina palmitová – škodí kyselina palmitová životnímu prostředí a pokožce?– tvůj kosmetický blog

V tomto článku vám povíme některé informace týkající se Kyselina palmitová – škodí kyselina palmitová životnímu prostředí a pokožce?

.

Kyselina palmitová je mastná kyselina používaná v přípravcích pro péči o pleť a v kosmetice. Kyselina palmitová se používá hlavně ke zlepšení textury produktů a pomáhá udržovat vlhkost v pokožce.

Kyselina palmitová nebo kyselina hexadekanová je nejběžnější nasycená mastná kyselina nacházející se u zvířat, rostlin a mikroorganismů. Mastné kyseliny jsou stavebními kameny tuků a olejů v těle. Jak už název napovídá, hlavní složkou palmového oleje je kyselina palmitová. Kyselinu palmitovou naleznete také v mase, sýrech, másle a mléčných výrobcích.

Kyselina palmitová se přirozeně vyskytuje v celém lidském těle včetně pokožky. Když má naše tělo nadbytek sacharidů, sacharidy se přemění na kyselinu palmitovou a následně se uloží jako tuk.

Jedna analýza ukázala, že kyselina palmitová tvoří 21 až 30 % lidské tukové nebo tukové tkáně. Kyselina palmitová se nachází také ve stratum corneum kůže. Stratum corneum je nejsvrchnější vrstva kůže a sestává z odumřelých kožních buněk, které drží pohromadě přírodní oleje produkované naší pokožkou.

Kromě kyseliny palmitové obsahuje lipidová bariéra ceramidy, cholesterol a několik dalších mastných kyselin. Tato vrstva pokožky nebo kožní bariéra pomáhá chránit pokožku před ztrátou vlhkosti a zabraňuje poškození pokožky bakteriemi a alergeny.

divize

kyselina palmitová

dobrý: pomáhá předcházet ztrátě vlhkosti, chrání pokožku před bakteriemi a alergeny a zlepšuje texturu produktů.

ne tak dobré: Kyselina palmitová pochází z palmového oleje, proto vždy zkontrolujte, zda produkt, který používáte, obsahuje palmový olej z trvale udržitelných zdrojů.

Pro koho to je? Všechny typy pleti kromě těch, o kterých je známo, že jsou na ni alergické.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek.

Dávejte pozor na: Kyselina palmitová se může nazývat také kyselina hexadekanová.

Jaké jsou výhody kyseliny palmitové?

V kosmetice a výrobcích pro péči o pleť působí kyselina palmitová jako změkčovadlo, které pomáhá chránit pokožku, a jako povrchově aktivní látka, emulgátor a kalící látka pro zlepšení textury formulací.

povrchově aktivní látka

Kyselina palmitová působí jako povrchově aktivní látka. Povrchově aktivní látky pomáhají smíchat tyto dvě složky, zejména složky na bázi oleje a vody. Povrchově aktivní látky působí tak, že snižují povrchové napětí mezi dvěma látkami. Povrchově aktivní látky také pomáhají odstraňovat nečistoty a špínu z pokožky, což umožňuje jejich opláchnutí. Je to možné, protože zatímco jeden konec molekuly povrchově aktivní látky je přitahován k vodě, druhý konec je přitahován k oleji. Kvůli těmto vlastnostem lze kyselinu palmitovou nalézt v široké škále čistících prostředků a tělových vod.

Emulgátor

Další funkcí kyseliny palmitové je emulgátor, který je nezbytný pro produkty obsahující vodní i olejové složky. Když se voda a olej smíchají a energicky protřepou, vytvoří se disperze kapiček oleje ve vodě – a naopak. Když se však třes zastaví, obě fáze se začnou oddělovat. Do přípravku se může přidat emulgátor, jako je kyselina palmitová, aby se usnadnilo míchání složek. To zlepšuje konzistenci produktu, což umožňuje rovnoměrné dodávání klíčových výhod péče o pleť.

Neprůhlednost

Kyselina palmitová jako kalící látka pomáhá snižovat čirost nebo transparentnost produktů. Kromě toho se některé korektory používají v make-upu obličeje, jako je základ a korektor, k zakrytí nedokonalostí.

Vlhkost

Kyselina palmitová se často nachází v hydratačních přípravcích pro její změkčující účinky. Emoliencia pomáhají změkčit a zklidnit pokožku a zároveň pomáhají udržovat vlhkost v pokožce. Emoliencia vytvářejí na povrchu pokožky ochranný film. Tento film pomáhá předcházet odpařování přirozené vlhkosti pokožky a zvyšuje hydrataci pokožky tím, že zabraňuje ztrátě vody. To pomáhá udržovat zdravou kožní bariéru a dodává pokožce zářivý, hydratovaný vzhled.

Kyselina palmitová příznivě působí na kůži, pomáhá obnovit její přirozenou bariérovou funkci. Mastné kyseliny včetně kyseliny palmitové tvoří spolu s ceramidy a cholesterolem lipidovou bariéru pokožky. Bez těchto esenciálních lipidů je bariéra oslabena. Slabá nebo poškozená bariéra umožňuje škodlivým činitelům, jako jsou alergeny, bakterie a dráždivé látky, proniknout do hlubších vrstev pokožky, což má za následek příznaky suchosti, svědění a podráždění. Porušení kožní bariéry je spojeno se stavy, jako je akné, ekzém, citlivá pokožka a dokonce i známky stárnutí. Výrobky péče o pleť, které obsahují kyselinu palmitovou, mohou pomoci předcházet těmto problémům.

Je kyselina palmitová škodlivá pro životní prostředí?

Jak již jistě víte, palmový olej má významný vliv na životní prostředí. Sběr palmového oleje přispívá k odlesňování, což ohrožuje biologickou rozmanitost a volně žijící živočichy, jako jsou orangutani, a udržuje chudobu v oblastech, kde místní obyvatelé ztratili svá pozemková práva. Vzhledem k tomu, že kyselina palmitová pochází z palmového oleje, existuje možnost, že tato složka přispívá k tomuto účinku. Existují však skupiny, které spolupracují s místními komunitami na vytváření udržitelných postupů sběru. Ujistěte se, že zdroj palmového oleje ve vašem produktu je trvale udržitelný.

Je kyselina palmitová bezpečná?

Bezpečnost kyseliny palmitové byla hodnocena Panel odborníků zkoumajících kosmetické složky, skupina odpovědná za hodnocení bezpečnosti péče a kosmetických složek. V jejich studiích bylo zjištěno, že přípravky obsahující až 13 % se nepovažují za dráždivé nebo senzibilizující pokožku. Vzhledem k tomu, že většina přípravků obsahuje méně než 13 % kyseliny palmitové, považuje se za bezpečnou a nedráždivou složku. Na základě dostupných údajů o zvířatech a lidech Panel odborníků na přezkoumání kosmetických složek dospěl k závěru, že používání kyseliny palmitové v kosmetice a výrobcích péče o pleť je bezpečné.

Bibliografie:
Mieremet, A, Helder, R, Nadaban, A, Gooris, G, Boiten, W, El Ghalbzouri, A & Bouwstra, J, . „Příspěvek kyseliny palmitové k epidermální morfogenezi a tvorbě lipidové bariéry u protějšků lidské kůže“, International Journal of Molecular Sciences, Vol. 20, je. 23. Lin, T, Zhong, L a Santiago, J, . „Protizánětlivé účinky lokální aplikace určitých rostlinných olejů a opravující kožní bariéru,“ International Journal of Molecular Sciences, Vol. 19, je. 1. Moore, E, Wagner, C & Komarnytsky, S, . „The Bioactivity and Toxicity Conundrum of Skincare Botanical Oils,“ Frontiers Pharmacology. El Hamad, H & Castillo, R, . „Cosmeceuticals: Peptides, Proteins, a Growth Factors,“ Journal of Cosmetic Dermatology, Vol. 15, je. 4, stř. 514-519.

Napsat komentář