Hydroxykyseliny: AHA a BHA: Proč byste je měli používat– tvůj kosmetický blog

Pokud jste zde proto, že se chcete dozvědět více o Hydroxykyseliny: AHA a BHA: Proč byste je měli používat

.

jsi ty? Ochrana pokožky Pokud jste nováček nebo samouk v péči o pleť, je velmi pravděpodobné, že jste použili produkt, který obsahuje nějaký typ hydroxykyseliny. I když název zní na první pohled dost odpuzující, nenechte se zmást jeho intenzitou.

Hydroxykyseliny mají mnoho různých výhod, které mohou pomoci transformovat vaši kůži. Existuje mnoho různých typů hydroxykyselin a vaše potřeby pokožky určí, který z nich bude pro vás fungovat. Existují alfa hydroxy kyseliny, jako je kyselina glykolová a kyselina mléčná, jakož i beta hydroxy kyseliny, jako je salicyl. V závislosti na tom, který z nich používáte, mohou pomoci vyhladit nerovnoměrnou strukturu, napnout pokožku a rozjasnit pleť.

Jak přesně víte, jakou hydroxykyselinu potřebujete a co pro vás může udělat? Pojďme se podívat na hlavní kyseliny – alfa-hydroxykyseliny, kyselina glykolová, kyselina mléčná, kyselina salicylová – abychom přesně vysvětlili, co každá z nich dělá, abyste je mohli začít začleňovat do své zdravé a zářivé péče o pleť.

divize

AHA a BHA

dobré: AHA a BHA pomáhají zlepšit texturu a tón pleti. Mohou pomoci napnout kůži a pomoci při léčbě akné.

ne tak dobré: AHA a BHA mohou způsobit podráždění a citlivost, pokud se nadměrně používají nebo je-li pokožka poškozená nebo zlomená.

Pro koho to je? Všechny typy pleti, kromě těch, u kterých je známa alergie.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek.

Dávejte pozor na: Dávejte si pozor na běžné AHA a BHA.

Co jsou alfa a beta hydroxykyseliny?

Když mluvíme o hydroxykyselinách, máme na mysli dva různé typy. Alfa hydroxykyseliny, které se většině lidí zdají být známým názvem, jsou přirozeně se vyskytující kyseliny rostlinného původu.

Alfa hydroxykyseliny, také známé jako AHA, pocházejí z cukrové třtiny, mléka nebo ovoce. Alfa hydroxykyseliny naleznete v produktech péče o pleť, které se zaměřují na stimulaci přirozeného procesu regenerace pleti, díky čemuž je běžnou kyselinou v produktech proti stárnutí. Mezi další výhody alfa hydroxykyselin patří jemný proces exfoliace a pomáhá pokožce zůstat hydratovaná.

Dalším typem hydroxykyseliny je beta hydroxykyselina (BHA). Stejně jako alfa-hydroxykyseliny, i beta-hydroxykyseliny se přirozeně získávají z rostlin. Mají dokonce některé z hlavních výhod, pokud jde o kůži.

Když jsou hydroxykyseliny zavedeny do vašich oblíbených produktů péče o pleť, jsou schopny rozložit odumřelé kožní buňky a podpořit zdravou exfoliaci. V nižších koncentracích mohou hydroxykyseliny výrazně zlepšit pleť. Při vyšších koncentracích jsou alfa-hydroxykyseliny schopny proniknout hlouběji do spodních vrstev pokožky, což poskytuje další výhody, jako je podpora kolagen a elastin – základní bílkoviny v pokožce – a pomáhají zlepšovat zdraví pokožky zevnitř.

Jaké jsou rozdíly mezi alfa-hydroxykyselinami a beta-hydroxykyselinami?

Hlavním rozdílem mezi nimi je jejich rozpustnost. Alfa-hydroxykyseliny se rozpouštějí ve vodě, zatímco beta-hydroxykyseliny se rozpouštějí v oleji. Je důležité vědět, protože váš typ pleti určí, který typ hydroxykyseliny bude fungovat nejlépe.

Teď, když víme, co jsou alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny, je čas podívat se na ty hlavní. Níže jsou uvedeny některé z nejběžnějších typů alfa-hydroxykyselin a beta-hydroxykyselin, které se nacházejí ve většině produktů péče o pleť.

Jaké jsou populární alfa hydroxylové kyseliny?

Nejběžnější AHA jsou kyselina mandlová, kyselina glykolová, kyselina hydroxykapronová, kyselina hydroxykaprylová, kyselina mléčná, kyselina citronová, kyselina jablečná a kyselina vinná. Nejběžněji používané BHA jsou kyselina salicylová, betainsalicylát a salx alba z extraktu vrbové kůry.

Níže je uveden přehled nejčastěji používaných AHA a BHA a jejich benefitů.

Kyselina glykolová: většina typů pleti

Běžně označována jako nejlepší alfa hydroxy kyselina ze všech, kyselina glykolová. Od nadšenců péče o pleť až po dermatology je kyselina glykolová známá jako nejúčinnější alfa hydroxykyselina. Kyselina glykolová je přirozeně se vyskytující alfa-hydroxykyselina odvozená z cukrové třtiny.

Je to nejmenší molekula alfa-hydroxy kyseliny, která jí poskytuje vážné penetrační schopnosti. Kyselina glykolová je alfa-hydroxykyselina, která dokáže rychle proniknout do spodních vrstev kůže. Kyselina glykolová působí především na podporu zdravé tvorby kolagenu a exfoliaci pokožky.

A jelikož je kyselina glykolová schopna proniknout tak hluboko do pokožky, je to jedna z alfa hydroxykyselin, která nejlépe funguje pro zlepšení vzhledu jemných linek a vrásek.

Kyselina glykolová je také dobrá pro obnovení hydratace pokožky. Nejenže pomáhá udržovat vlhkost, ale také zabraňuje ztrátě vlhkosti. Díky těmto výhodám kyselina glykolová funguje dobře pro různé typy pleti, ale je nejlepší pro lidi se suchou, zralou pokožkou.

Lidé s citlivějšími typy však mohou zjistit, že hluboké penetrační schopnosti kyseliny glykolové jsou příliš intenzivní a měly by se místo toho rozhodnout pro jednu z dalších populárních alfa-hydroxykyselin.

Kyselina mléčná: citlivá pokožka

Další populární alfa-hydroxykyselinou je kyselina mléčná. Kyselina mléčná je přirozeně se vyskytující kyselina, která pochází z mléka.

Na rozdíl od kyseliny glykolové je kyselina mléčná mnohem větší, což z ní činí lepší ošetření pokožky na úrovni povrchu. Kyselina mléčná je nejznámější pro své exfoliační a zvlhčující vlastnosti na povrchu pokožky.

Ve vyšších koncentracích je kyselina mléčná známá svými zesvětlujícími vlastnostmi a zvětšováním tloušťky pokožky, což z ní činí skvělou léčbu odbarvení pokožky a redukci vrásek. Kyselina mléčná je jedním z mírnějších typů alfa hydroxykyselin, takže funguje dobře pro všechny typy pleti, včetně citlivé.

Kyselina salicylová: Akné

Pokud jste si někdy koupili přípravek pro boj proti akné, už jste slyšeli o kyselině salicylové. Kyselina salicylová je přirozeně se vyskytující beta-hydroxykyselina získaná z vrbové kůry.

Stejně jako alfa-hydroxykyseliny, i kyselina salicylová je schopna exfoliovat epidermis, čímž pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky. Avšak jako beta hydroxykyselina na tomto seznamu je kyselina salicylová schopna rozpustit se v Olej a proniká hluboko do pórů, pomáhá je čistit a odstraňovat skvrny.

Kyselina salicylová má také antibakteriální vlastnosti, což je další důvod, proč je oblíbenou složkou v boji proti akné. Další společnou výhodou salicylu, která není tak široce diskutována, je jeho schopnost bojovat proti změně barvy.

Kyselinu salicylovou často používají lidé s tmavším odstínem pleti k neutralizaci zbarvení kůže způsobeného hyperpigmentací. Samozřejmě, kyselina salicylová je nejlepší pro lidi s aknózní pletí, ale její výhody mohou ocenit i jiné typy pleti.

Ve vyšších koncentracích může pokožku poněkud vysušovat, proto zejména na suchou pleť vždy používejte hydratační krém.

Mohou AHA a BHA kyseliny poškodit vaši pokožku?

Při vysokých koncentracích nebo při častém používání mohou AHA a BHA dráždit pokožku nebo poškodit přirozenou kožní bariéru.

Pokud máte pocit přecitlivělosti, je nejlepší snížit koncentraci nebo frekvenci užívání. Pokud podráždění nebo přecitlivělost přetrvává, je nejlepší přestat používat a promluvit si se svým lékařem nebo dermatologem.

Jak používat alfa-hydroxykyseliny?

Jednou z nejlepších věcí na hydroxykyselinách je to, že je na určité úrovni může použít prakticky každý. Klíčovým aspektem jejich účinnosti je vědět, jak je používat a v jakém množství. Chcete-li do své rutiny péče o pleť přidat několik alfa-hydroxykyselin a beta-hydroxykyselin, než začnete, potřebujete vědět toto:

Začněte pomalu

Když začínáte, může být lákavé najít co nejvyšší procento a přidat jej do své každodenní rutiny. ne. Přestože alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny mohou působit na všechny typy pleti, musíte pečlivě zkontrolovat, kolik vaše pokožka snese.

Dobrým způsobem testování je aplikovat trochu alfa hydroxy kyseliny nebo beta hydroxy kyseliny na malou oblast pokožky a počkejte. Celkově je pocit mravenčení dobrým znamením, že hydroxykyselina proniká do pokožky a dodává jí energii. Pokud vás pokožka začne štípat a červenat, můžete zkusit nižší dávku a uvidíte, jestli pokožka nereaguje méně intenzivně.

Vědět, co očekávat.

Použití alfa-hydroxykyselin a beta-hydroxykyselin může výrazně zlepšit vzhled vaší pokožky. Zejména vaše pleť. Podporou obnovy kožních buněk a povzbuzením exfoliace bude pleť vypadat jasněji, rovnoměrněji a hladší.

Mějte však na paměti, že alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny udělají jen málo pro zlepšení vzhledu hlubokých jemných linek a vrásek. Zatímco jsou běžnou složkou sér proti stárnutí, alfa-hydroxykyseliny a beta-hydroxykyseliny fungují nejlépe jako preventivní metoda péče o pleť proti stárnutí, a ne jako řešení pro zralou pleť.

Vždy zkontrolujte SPF.

Ve svém arzenálu byste už měli mít kvalitní opalovací krém, ale pokud používáte alfa-hydroxykyseliny, je to nezbytné.

Je známo, že alfa-hydroxykyseliny způsobují, že pokožka je citlivější na sluneční UV záření. Pokud začínáte s léčbou alfa-hydroxykyselinami, nezapomeňte používat opalovací krém denně a co nejvíce omezte pobyt na slunci.

Alfa Hydroxy Acids Peelingy a produkty péče o pleť

V současnosti je na trhu mnoho různých typů produktů péče o pleť s alfa hydroxykyselinami a beta hydroxy kyselinami, které mohou skutečně pomoci zlepšit vzhled vaší pokožky. Ale pro ty, kteří hledají něco poněkud intenzivnějšího, možná budete chtít vyzkoušet peeling s alfa hydroxykyselinou.

Peeling s alfa-hydroxykyselinou poskytuje intenzivnější exfoliační proces, který probíhá několik měsíců. Tyto typy alfa-hydroxy peelingů obvykle používají kyselinu glykolovou a mohou trvat od 10 minut do půl hodiny.

Můžete si koupit peeling s kyselinou alfa hydroxylovou nebo si zvolit ošetření v ambulanci lékaře. Myslete na to, že po peelingu s alfa-hydroxykyselinami se pokožka jeví podrážděnější a zarudlá než u standardního přípravku s alfa-hydroxykyselinami. Tento vedlejší účinek je obvykle krátkodobý a zmizí během několika dní.

Jaké jsou vedlejší účinky AHA a BHA?

Některé z vedlejších účinků, které se mohou vyskytnout při AHA a BHA, zahrnují pálení, otok, štípání, svědění, zarudnutí, olupování a změnu barvy pokožky.

Pravděpodobnost a závažnost těchto vedlejších účinků závisí na tloušťce pokožky a vaší tolerance na AHA a BHA produkty. Někteří lidé budou schopni tolerovat pouze nízké hladiny AHA a BHA. Zatímco jiní mohou tolerovat vyšší koncentrace s malými nebo žádnými vedlejšími účinky.

Jsou AHA a BHA kyseliny veganské?

V závislosti na složce mohou být některé AHA a BHA kyseliny veganské. Většina BHA a AHA může být vyrobena synteticky, díky čemuž jsou veganské. Některé složky však budou získány z živočišných složek nebo živočišných vedlejších produktů. Níže je uveden seznam různých složek a jejich původ.

Kyselina glykolová – Získává se z cukru

-Kyselina mléčná – pochází z mléka

-Kyselina mandlová – pochází z mandlí

-Kyselina jablečná – pochází z jablek

-Kyselina vinná – pochází z hroznů

-Kyselina citrónová – Pochází z citrusových plodů

Kyselina hydroxykapronová – pochází z mateří kašičky

Kyselina hydroxykaprylová – pochází ze zvířat

Bibliografie:
Tang SC, Yang JH. Dvojité působení alfa-hydroxykyselin na pokožku. Molekuly. ; 23 (4): 863. Zveřejněno 10. dubna .
Moghimipour E. Hydroxy Acids, nejpoužívanější činidla proti stárnutí. Jundishapur J Nat Pharm Prod. , 7 (1): 9-10.
Kornhauser A, Coelho SG, Slyšení VJ. Aplikace hydroxykyselin: klasifikace, mechanismy a fotoaktivita. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2010, 3: 135-142. Zveřejněno 24. listopadu 2010.

Napsat komentář