ethylhexylpalmitát– Triky, jak pečovat o pokožku obličeje a těla

Pokud jste zde proto, že se chcete dozvědět více o ethylhexylpalmitát

.

Proč se ethylhexylpalmitát používá v péči o pleť?

Ethylhexyl palmitate je složka používaná ke zlepšení textury, pocitu a vůně produktů péče o pleť a kosmetických výrobků. Působí jako změkčovadlo, rozpouštědlo a fixátor vůně.

Ethylexylpalmitát je ester 2-ethylhexylalkoholu a kyseliny palmitové. 2-Etylhexylalkohol se nachází v přírodních rostlinných vůních a vyrábí se také synteticky. Kyselina palmitová je nejběžnější nasycená mastná kyselina nacházející se u zvířat, rostlin a mikroorganismů a je hlavní složkou palmového oleje. Ethylexylpalmitát je čirá, bezbarvá kapalina při pokojové teplotě s mírně mastným zápachem. Je nerozpustný ve vodě, ale špatně rozpustný v olejích.

DIVIZE

ethylhexylpalmitát

dobrý: Jako změkčovadlo může ethylhexylpalmitát pomoci snížit výskyt suché, šupinaté pokožky. Ethylhexyl palmitate se také používá ke zlepšení textury a senzorického pocitu z formulací.

nepříliš dobré: Ve vysokých koncentracích může způsobit podráždění očí. Tyto koncentrace však nepatří do rozsahu produktů péče o pleť.

Pro koho? Pro všechny typy pleti kromě těch, které jsou na ni alergické.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek

Dávejte pozor: Tady si není na co dávat pozor.

Proč se používá ethylhexylpalmitát?

V kosmetice a výrobcích péče o pleť působí ethylhexylpalmitát jako změkčovadlo, rozpouštědlo a fixátor vůně.

Vlhkost
Ethylhexylpalmitát jako změkčovač pomáhá udržovat hydrataci a elasticitu pokožky tím, že snižuje ztrátu vody z vrchních vrstev pokožky. Změkčovadla také působí jako zvlhčovače, čímž snižují tření, když se něco tře o vaši pokožku. Ethylexylpalmitát je klasifikován jako neokluzivní změkčovadlo, což znamená, že netvoří film na povrchu pokožky. Často se používá jako organická náhrada silikonů v kosmetických přípravcích, neboť poskytuje suchou kluznost a hedvábný pocit, který je velmi podobný tomu, co by měl silikon.

Zatímco všechny typy pleti mohou mít užitek z používání změkčovadel, jako je Ethylhexyl Palmitate, změkčující látky jsou velmi prospěšné pro ty, kteří mají suchou, drsnou a/nebo šupinatou pokožku. Změkčovadla dokáží léčit tyto příznaky, přičemž zanechávají pokožku jemnou a hladkou. Kromě toho mohou být změkčovadla vhodná pro lidi trpící stavy, jako jsou ekzémy, psoriáza nebo jiná zánětlivá kožní onemocnění.

Solventní
Ethylexylpalmitát působí jako rozpouštědlo a pomáhá ostatním složkám rozpouštět se. Rozpouštědla mohou také zvýšit účinnost aktivních složek ve formulaci zvýšením jejich absorpce kůží.

Vzhled
Další funkcí ethylhexylpalmitátu v kosmetice je smáčení pigmentu. Smáčedla působí tak, že snižují mezipovrchové napětí mezi dvěma různými typy složek v kosmetickém přípravku. Smáčedla jsou užitečná při líčení, protože zlepšují distribuci pigmentu nebo barvy v přípravku. Přemýšlejte i nad očním stínem nebo podkladovým pigmentem.

Vůně
Nakonec ethylhexylpalmitát působí jako fixátor vůně v kosmetice a výrobcích péče o pleť. Fixační prostředek pomáhá vyrovnat těkavé vonné složky, díky čemuž jsou odolnější a stabilnější na pokožce.

Je ethylhexylpalmitát bezpečný?

Bezpečnost ethylhexylpalmitátu a jiných alkylesterů byla hodnocena panelem odborníků z Cosmetic Ingredient Recenze, skupiny, která hodnotí bezpečnost složek péče o pleť a kosmetických přípravků. Ve svých zjištěních byla skupina odborníků schopna dospět k závěru, že ethylhexylpalmitát nevykazoval žádné známky toxicity nebo podráždění. Při vyšších koncentracích, obvykle nad rámec koncentrací používaných v produktech péče o pleť a kosmetice, způsobuje velmi mírné podráždění očí. Panel expertů dospěl k závěru, že ethylhexylpalmitát a jiné alkylestery jsou jako kosmetické složky bezpečné.

Bibliografie:
Cosmetic Ingredient Recenze, 1990. „Závěrečná zpráva o hodnocení bezpečnosti oktylpalmitátu, cetylpalmitátu a isopropylpalmitátu“, International Journal of Toxicology.

Napsat komentář