Co je rýžová voda a proč je součástí péče o pleť?– Tipy na líčení a péči o pleť

Vítejte na mych webových stránkách a užijte si čtení tohoto speciálního článku o Co je rýžová voda a proč je součástí péče o pleť?

.

Co je Inositol?

Inositol, také známý jako rýžová voda, se používá v produktech péče o pleť a vlasy díky vysokému obsahu aminokyselin a vitamínů.

Tradičně používaná rýžová voda v Japonsku se používá k růstu a posílení vlasů, snižuje tření a zlepšuje elasticitu. Inositol se používá také ve zvlhčovačích, které pomáhají odvádět vodu do pokožky.

Inositol, také známý jako myo-inositol, je karbocyklický cukr, který si tělo přirozeně vytváří z glukózy přes ledviny. Nejvyšší koncentrace inositolu v lidském těle se nachází v mozku, kde hraje důležitou roli při tvorbě neurotransmiterů.

Pro použití v kosmetických přípravcích se inositol vyrábí z vodného roztoku rýže, kukuřice nebo rohovníku.

DIVIZE

inositol

dobrý: Věří se, že inositol zlepšuje hydrataci pokožky a sílu a stav vlasů.

ne moc dobrý: není obzvláště dobře prozkoumán, takže jeho mechanismy účinku nejsou dobře pochopeny.

Pro koho? Všechny typy pleti, kromě těch se známými alergiemi.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek.

Sledujte: Sledujte další výzkum této složky.

Jaká je funkce inositolu?

V kosmetice a přípravcích pro péči o pleť působí inositol jako zvlhčovač a může pomoci zlepšit stav a sílu vlasů.

Zvlhčovač
Inositol lze klasifikovat jako zvlhčující zvlhčovač. Zvlhčovač je zvlhčovadlo, které nasává vodu do horních vrstev pokožky. Zvlhčovadla, jako je inositol, přitahují a zachycují vlhkost ve vzduchu absorpcí, přitahují vodní páru k povrchu nebo pod povrch. Zvlhčovadla zlepšují zadržování vlhkosti a mohou také pomoci jiným složkám péče o pleť fungovat lépe. Z tohoto důvodu se inositol často nachází v krémech, pleťových vodách, zvlhčovačích obličeje a výrobcích péče o pleť proti stárnutí.

Kromě toho je inositol hlavní složkou lecitinu, další složky používané v produktech péče o pleť, díky svému účinku jako změkčovadlo, emulgátor a zesilovač penetrace. Lecitin je velmi prospěšná složka, neboť vytváří na pokožce bariéru, která účinně utěsňuje vlhkost a zároveň zabraňuje pronikání vzduchu a jiných environmentálních prvků. To pomáhá udržovat přirozenou kožní bariéru. Přirozená bariéra pokožky ji chrání před poškozením, alergeny, bakteriemi a udržuje vodní rovnováhu v pokožce. Tato vlastnost činí z lecitinu výbornou složku přidávanou do regeneračních krémů nebo produktů určených pro zralou, suchou nebo namáhanou pleť.

Proti stárnutí
Jednou z dalších potenciálních výhod inositolu, o které Healthline mluví, může být jeho schopnost chránit pokožku před poškozením sluncem. Jedna studie také naznačuje, že může hrát roli při podpoře kolagen výroby. Kolagen je hlavní molekulou ve struktuře pokožky, která pomáhá udržovat pokožku pevnou a pružnou. Produkce kolagenu s věkem klesá a její redukce je spojena s vráskami a jemnými linkami. Mějte na paměti, že jedna studie neukazuje kauzální vztah, ale je to zajímavá oblast pro další výzkum.

Vlasy
Inositol může pomoci zlepšit strukturu a stav vlasů. Jeho použití při vlasových kúrách sahá v Japonsku 1000 let dozadu. Často se to přičítá zlepšení vzhledu vlasů a potenciální opravě poškození.

Inositol má další výhodu ve snížení statické elektřiny ve vlasech. Antistatické složky pomáhají snižovat poškození vlasů během spánku a stylingu. Pomáhají také absorbovat vlhkost ze vzduchu, zlepšují hydrataci vlasů na vodní bázi, čímž viditelně zlepšují stav vlasů.

Je inositol bezpečný?

Americký úřad pro potraviny a léčiva uznal inositol jako bezpečnou složku v produktech péče o pleť a kosmetiku, jakož i přímou potravinovou přísadu. Bezpečnost inositolu nebyla hodnocena Odborným panelem pro hodnocení kosmetických složek, skupinou zodpovědnou za hodnocení bezpečnosti produktů péče o pleť a kosmetických složek. Odborná komise však hodnotila bezpečnost lecitinu používaného v kosmetice a inositol je hlavní složkou lecitinu. Odborná komise vyhodnotila vědecké údaje a dospěla k závěru, že lecitin je bezpečný, protože se používá v přípravcích pro péči o pleť a v kosmetice. Panel expertů však doporučuje omezit používání lecitinu v nesmývatelných produktech, jako jsou hydratační krémy, na koncentrace menší nebo rovné 15 procentům.

Zdroje: Williams, K, Kolappaswamy, K, Detolla, L, & Vucenik, I, . „Ochranný účinek inositol hexafosfátu proti poškození UVB v HaCaT buňkách a karcinogenezi kůže u myší bez srsti SKH1“, Comparative Medicine, 6 39–44.

Napsat komentář