Co dělají alfa, beta a polyhydroxykyseliny pro vaši pokožku– Přírodní kosmetika na dosah ruky Doporučení A. Skarkova

V této fázi většina z nás použila produkt nebo dva, které obsahují hydroxykyseliny. Glykolové, mléčné, salicylové – slyšela jsem o nich. Víme, že to funguje, ale co přesně každý z nich dělá? Jak se od sebe liší? A co je nejdůležitější, kdo to dělá nejlépe? Pojďme to za vás rozebrat.

Jak fungují hydroxykyseliny

Hydroxykyseliny „vyhlazují, napínají, zpevňují a rozjasňují,“ říká Stanley Jacobs, MD, certifikovaný plastický obličejový chirurg se třemi deskami v San Francisku. A i když se vyšší koncentrace těchto kyselin používají při profesionálním ošetření, „téměř každý je může tolerovat v nižších koncentracích a volně prodejných přípravcích a při použití podle pokynů zaznamená výrazné zlepšení na své pokožce,“ říká Dr. Jacobs.

Ale jak přesně tyto multitaskery v láhvi fungují? „Hydroxykyseliny oslabují „buněčné lepidlo“, které způsobuje slepení odumřelých kožních buněk, čímž podporuje exfoliaci a odhaluje zdravější a mladší kožní buňky,“ řekla Haleh Bakshandeh, MD, dermatologka s certifikací správní rady v Beverly Hills. „Hydroxykyseliny ve středních až vyšších koncentracích mohou působit i mimo povrch pokožky a působit v epidermálních a dermálních vrstvách, aby poskytly další výsledky, jako je remodelace kolagenu a elastinu, zesvětlení pigmentu a potlačení melaninu (tedy udržení hnědých skvrn). . golf).

Abeceda hydroxykyselin

Hydroxykyseliny spadají do tří kategorií: Alfa hydroxykyseliny (AHA)beta-hydroxykyseliny (BHA) a polyhydroxykyseliny (PHA). Všechny tři skupiny kyselin pocházejí z různých přírodních zdrojů, jako je cukrová třtina, ovoce a vrbová kůra. Funguje to také podobně, ale každý přináší poněkud jiné výsledky. Hlavní rozdíl? BHA je rozpustná v lipidech nebo olejích, díky čemuž je BHA účinnější na mastnou pleť.

I když existují různé typy kyselin, kyselina glykolová, mléčná, mandlová a salicylová mají za sebou nejvíce klinických výzkumů a nejvíce studií, které podporují jejich účinnost. Proto jsou také nejčastěji používanými kyselinami v produktech péče o pleť. Tady je to, co potřebujete vědět o každém z nich:

Alfa hydroxykyseliny

  1. Kyselina glykolová

Ve zkratce: Tato přírodní AHA odvozená z cukrové třtiny je již dlouho považována mnoha odborníky za nejlépe fungující kyselinu. Jako nejmenší molekula hydroxylové kyseliny, kyselina glykolová dokáže proniknout do pokožky nejhlubší a nejrychlejší.

Proč to funguje: Stejně jako všechny AHA kyseliny, kyselina glykolová exfoliuje pokožku rozpouštěním buněčného lepidla a exfoliací odumřelých, povrchových kožních buněk. Protože glykolová proniká nejhlouběji – a některé studie naznačují, že do dermis – ukázalo se, že je nejúčinnější při stimulaci produkce kolagenu, čímž lépe podporuje hlubší redukci vrásek.

Kdo z toho bude mít prospěch: Kromě redukce vrásek je kyselina glykolová účinná i při snižování poškození způsobeného fotografií, díky čemuž je ideální pro ty, kteří mají zralejší pleť. Pokud máte suchou pokožku, velmi užitečná bude také kyselina glykolová, která přitahuje vlhkost k pokožce a pomáhá předcházet transepidermální ztrátě vody. Zvyšuje také hladinu kyseliny hyaluronové v pokožce.

Co potřebuješ vědět: Je důležité vědět, že protože kyselina glykolová proniká rychle, může být dráždivější než jiné kyseliny AHA a někdy není dobře snášena citlivými typy pleti.

Najděte to na: Sunday Riley GOOD GENES Léčba kyselinou glykolovou

  1. KYSELINA MLÉČNÁ

Ve zkratce: Kyselina mléčná Je to přírodní kyselina získaná z různých zdrojů, nejčastěji z kyselého mléka. Předpokládá se, že Kleopatra se v něm koupala jako součást svých rituálů krásy.

Proč to funguje: Stejně jako kyselina glykolová, kyselina mléčná exfoliuje, neboť zvyšuje úroveň vlhkosti v horních vrstvách pokožky, zlepšuje bariérovou funkci a odolnost vůči suchu a odlupování.

Kdo z toho bude mít prospěch: Jako všechny AHA kyseliny, i kyselina mléčná je skvělá pro obecnou exfoliaci a rozzáření pleti. Ale jelikož jde o větší molekulu, kyselina mléčná neproniká tak hluboko do pokožky jako kyselina glykolová, takže je o něco jemnější. Doktor Bakshandeh vysvětluje: „Lidé s citlivou pokožkou často upřednostňují mléčné výrobky před výrobky s kyselinou glykolovou, protože mají tendenci vidět méně zánětů v kůži po použití, ale dosahují podobných požadovaných výsledků.“

Co potřebuješ vědět: Studie ukazují, že nízké a střední koncentrace (12%) kyseliny mléčné mohou zvýšit pevnost a tloušťku epidermis a dermis a snížit výskyt linek a vrásek. Může také eliminovat sluneční skvrny zrychlením buněčné revoluce a přímou inhibicí produkce melaninu.

Najdete jej v: REN Clean Skinccare Ready Steady Glow Daily AHA Tonic

  1. KYSELINA MANDELOVÁ

Ve zkratce: Kyselina mandlová je přírodní kyselina získaná z hořkých mandlí a divokých třešní.

Proč to funguje: Kyselina mandlová je velmi účinná, multitaskingová kyselina, která pomáhá léčit jemné linky, pevnost, akné a změnu barvy. A jelikož je mandlová o něco větší molekula, je lepší pro citlivé typy pleti a typy pleti s vyšší koncentrací melaninu, protože nespouští pozánětlivé nebo pigmentové reakce, jak to vidíme u jiných AHA.

Kdo z toho bude mít prospěch: Pro své antimikrobiální vlastnosti je účinný proti akné a ucpaným pórům. Ve skutečnosti v klinické studii porovnávající kombinovaný peeling mandlové a kyseliny salicylové s glykolovým peelingem zaznamenal kombinovaný peeling mandlové a salicylové lepší celkové výsledky a měl méně vedlejších účinků.

Co potřebuješ vědět: Podle doktora Jacobse v předběžných studiích využívajících technologii kutometru pro měření elasticity pokožky se kyselina mandlová také ukázala jako účinná při zlepšování elasticity pokožky. Věří, že kyselina mandlová bude jednou z dalších důležitých složek v péči o pleť.

Naleznete ho v: Noční sérum ke korekci mandelické pigmentace Allies of Skin

Beta hydroxykyselina

  1. KYSELINA SALICYLOVÁ

Ve zkratce: Kyselina salicylová je přírodní BHA získaný z vrbové kůry.

Proč to funguje: Podle doktora Jacobse je kyselina salicylová extrémně keratolytická a komedolytická, což znamená, že nejen rozpouští odumřelé kožní buňky z povrchu kůže, ale je schopna pronikat i do pórů, rozpouštět mastnotu a rozkládat zbytky. uvnitř, což obvykle vede k akné.

Kdo z toho bude mít prospěch: Na rozdíl od kyseliny glykolové je kyselina salicylová rozpustná v oleji a dokáže proniknout a vyčistit póry, díky čemuž je ideální pro typy pleti se sklonem k akné. Při pravidelném používání kyselina salicylová pomáhá nejen odstraňovat stávající akné, ale zabraňuje také tvorbě nového akné a černých teček. Kromě toho dokáže korigovat tmavé skvrny bez podráždění pokožky díky svým aktuálním protizánětlivým výhodám. „Zatímco některé AHA a jiné kyseliny mohou spustit pozánětlivou hyperpigmentaci, u kyseliny salicylové to neuvidíte,“ říká doktor Bakshandeh. „Je to velmi bezpečná a předvídatelná kyselina. Používám ho k léčbě pacientů s tmavší pokožkou, kteří chtějí korigovat sluneční a stařecké skvrny a problémy s hyperpigmentací.

Co potřebuješ vědět: Je třeba poznamenat, že ačkoli se kyselina salicylová ukázala jako účinná proti některým akné, má svá omezení. Zatímco se ukázalo, že BHA je mírně antibakteriální, nebylo prokázáno, že zabíjí bakterie způsobující akné, nejběžnější bakterie, které vedou k akné. Z tohoto důvodu je kyselina salicylová často spojována s antibakteriálními složkami resp. benzoylperoxid pro nejlepší výsledky. Kyselina salicylová může také snadno vysušit pokožku, takže je důležité, abyste při jejím používání zůstali hydratovaní. Dermatologové doporučují formulaci kyseliny salicylové, která obsahuje 0,5% až 2%.

Najděte to v: SkinCeuticals Blemish + Age Obrana

Polyhydroxykyseliny

Ve zkratce: Polyhydroxykyseliny, které byly označovány jako „nová generace AHA“, jsou v posledních letech známější. Do této skupiny patří kyseliny jako glukonolakton, galaktóza a laktobionová.

Proč to funguje: Nejenže exfoliuje pokožku podobným způsobem jako AHA, ale PHA má také antioxidační vlastnosti, což znamená, že může pomoci chránit pokožku před poškozením volnými radikály. PHA také poskytují další zvlhčující a zvlhčující výhody.

Kdo z nich bude mít prospěch: Vzhledem k jejich větší velikosti molekul nepronikají PHA tak hluboko do pokožky jako AHA kyseliny, jako je kyselina glykolová, čímž jsou méně dráždivé pro citlivou pokožku – dokonce i pro pokožku postiženou rosaceou a atopickou dermatitidou (samozřejmě, předem se informujte u svého dermatologa). použitím jakéhokoli exfoliantu na postižená místa).

Co potřebuješ vědět: Ukázalo se, že PHA zvyšují výhody jiných ošetření, když se používají v tandemu s retinoidy pro zlepšení akné, s hydrochinonem pro zlepšení odbarvení as lasery a mikrodermabrazí pro zlepšení výsledků po zákroku.

Najdete je v: Bionické sérum na obličej NeoStrata

Jak používat hydroxykyseliny

I když je používání hydroxykyselin běžné a obecně bezpečné pro vaši pokožku, vědět, kdy, jak a v jakém množství může být váš produkt mnohem účinnější a méně pravděpodobné, že způsobí podráždění. Zde je pět přikázání při prvním použití hydroxykyselin.

  1. Začněte pomalu. Obecně platí, že při používání kyselin vždy začněte s nižší koncentrací a poté sledujte, co vaše pokožka snese.
  2. Udělejte si náplastový test. Naneste malé množství na rameno a poté na čelo (kde je pokožka obličeje nejsilnější), abyste viděli, jak bude vaše pokožka reagovat.
  3. Použijte denní opalovací krém. Studie ukazují, že AHA kyseliny způsobují, že pokožka je citlivější na UV záření během používání produktů a několik týdnů po jejich vysazení.
  4. Poraďte se se svým dermatologem. Není neobvyklé, že lidé poprvé zaznamenají mírné zarudnutí a olupování, když začnou s AHA/BHA režimem péče o pleť. Pokud dojde k podráždění nebo přetrvávajícímu zarudnutí, poraďte se s lékařem.
  5. Pokud jste těhotná, buďte opatrní. Promluvte si se svým poskytovatelem zdravotní péče před začleněním kyselin do vaší rutiny. Některé kyseliny, zejména kyselina salicylová, by se v těhotenství neměly užívat.

Bez ohledu na typ, tón nebo stav vaší pokožky, za hydroxykyselinami existuje tolik výzkumů, které podporují jejich mnohé výhody. Najděte ty, které jsou pro vás to pravé a pravděpodobně zjistíte, že budete mít šťastnější a zdravější pleť. Ahoj, svítí!

Napsat komentář