Butylovaný hydroxyanizol: proč se používá butylovaný hydroxyanizol?– Zdravá kůže

Při čtení tohoto příspěvku se dozvíte několik informací o Butylovaný hydroxyanizol: proč se používá butylovaný hydroxyanizol?

.

Co je butylovaný hydroxyanisol?

Butylovaný hydroxyanizol, také známý jako BHA nebo BHT, by neměl být zaměňován s beta-hydroxy kyselinami, které se také označují zkratkou BHA, je syntetický antioxidant používaný v péči o pleť a kosmetice. Butylovaný hydroxyanizol je voskovitá tuhá látka, která se často používá v rtěnkách a očních stínech.

Butylovaný hydroxyanizol je syntetický antioxidant, který pomáhá zachovat ostatní složky přípravku a zabránit jejich znehodnocení. Antioxidační vlastnosti této složky také znamenají, že se používá ve výrobcích obsahujících jedlé tuky, vosky a ke stabilizaci vitamínu A.

Butylovaný hydroxyanizol se používá ve velmi nízkých koncentracích, typicky 0,01 – 0,1 %, a nepředstavuje žádné riziko pro kůži a neproniká kůží dostatečně hluboko, aby se vstřebal do krevního oběhu.

Syntetické přísady mají často špatnou pověst ve světě péče o pleť, protože nejsou přírodního původu, ale obecně jsou bezpečnější, přísněji testovány a čisté než složky přírodního původu. Mají také tu výhodu, že nemají významný vliv na životní prostředí jako mnohé složky přírodního původu, protože před použitím vyžadují kultivaci půdy, sklizeň, přepravu a čištění.

divize

Butylovaný hydroxyanizol

Dobré: Pomáhá stabilizovat produkty a předcházet znehodnocení tuků, olejů a vosků, se kterými je produkt formulován.

ne tak dobré: jako každá složka, může u některých lidí způsobit alergie.

Pro koho to je? Všechny typy pleti, kromě těch, u kterých je známa alergie.

Synergické složky: Funguje dobře s většinou složek.

Dávejte pozor: tady není co sledovat.

Proč se používá butylovaný hydroxyanisol?

Butylovaný hydroxyanizol je směsí 4-methoxyfenolových izomerů substituovaných terciárním butylem pro ty z vás, kteří mají sklony k chemii. Používá se jako antioxidant. Není to antioxidant, který bude mít pravděpodobně významné výhody pro pokožku, ale pomáhá stabilizovat produkty, ve kterých je obsažen.

Stabilita produktu je jednou z nejdůležitějších součástí procesu formulace, neboť zajišťuje, že produkt je bezpečný pro použití a nebude rychle žloutnout. Také použití antioxidantů jako konzervačních látek umožňuje použití menšího počtu jiných konzervačních látek, čímž se receptura vyrovnává. Antioxidanty, jako je butylovaný hydroxyanizol, hrají důležitou roli v bezpečnosti, kvalitě a trvanlivosti produktů péče o pleť a kosmetiky.

Je butylovaný hydroxyanizol bezpečný?

Expertní panel pro přezkoumání kosmetických přísad, skupina odpovědná za hodnocení bezpečnosti výrobků péče o pleť a kosmetických přísad, prozkoumala výzkum butylovaného hydroxyanizolu. Skupina odborníků dospěla k závěru, že butylovaný hydroxyanizol je bezpečný ve svých současných aplikacích a v současných koncentracích, ve kterých se používá. V roce 2003 expertní panel CSM přezkoumal všechny nové údaje a potvrdil výše uvedené bezpečnostní závěry.

US Food and Drug Administration nebo FDA umísťuje butylovaný hydroxyanizol na svůj seznam složek, které jsou obecně považovány za bezpečné. Přestože byla schválena jako přídatná látka do potravin, někteří lidé se této složky obávají kvůli studiím na myších, u kterých se vyvinuly nádory žaludku v žaludku hlodavců. Toto se nepovažuje za problém, protože lidé nemají předžaludky, a přestože studie na zvířatech mohou být užitečné při určování bezpečnosti, nejsou vždy dobrým ukazatelem toho, jak je něco bezpečného.

Bibliografie:
Lanigan RS, Yamarik TA. Závěrečná zpráva o hodnocení bezpečnosti BHT (1). Int J Toxicol. 2002, 21 Supl 2: 19-94

Napsat komentář