Alkohol v péči o pleť: co přesně byste měli vědět? – Vše, co potřebujete vědět o alkoholu v péči o pleť– Tipy, jak pečovat o vlasy

Tento článek je založen na některých informacích týkajících se Alkohol v péči o pleť: co přesně byste měli vědět? – Vše, co potřebujete vědět o alkoholu v péči o pleť

.

co je alkohol?

Může se to zdát jako trochu hloupá otázka, protože většina z nás zná alkohol, ať už přes sklenku vína, dezinfekci rukou nebo Ochrana pokožky. Alkohol je jednou z nejběžnějších složek péče o pleť, ale informace na zadní straně obalu mohou u některých vyvolat úzkost. Je to zejména proto, že alkohol se považuje za vysušující složku. Ale ne všechny alkoholy jsou vytvořeny stejně.

Hlavními kontroverzními alkoholy používanými v péči o pleť jsou ethanol, ethylalkohol, SD alkohol a denaturovaný alkohol. Velká část kontroverze kolem těchto složek souvisí s fámami, že urychlují stárnutí, poškozují přirozenou bariéru pokožky a způsobují záněty v pokožce.

Za prvé, než se ponoříme do těchto problémů, je nejlepší pochopit, co je alkohol. Alkohol je jakákoli molekula na bázi uhlíku, která obsahuje OH skupinu nebo hydroxylovou skupinu. Patří sem ethanol, glycerin, cukry a mastné alkoholy. Jak si dovedete představit, všechny mají velmi odlišné vlastnosti a použití, a proto není žádný alkohol stvořený seberovný.

Některé alkoholy mohou být prospěšné pro pokožku, ale když lidé mluví o alkoholu pro péči o pleť, obvykle mají na mysli jeden typ alkoholu, ethanol.

Ethanol, ethylalkohol, SD alkohol a denaturovaný alkohol jsou v podstatě stejné. Všechny jsou stejné jako alkohol ve vaší sklenici vína, s několika malými rozdíly.

Jak se alkohol používaný v péči o pleť liší od jiných druhů alkoholu?

Alkohol používaný v kosmetice nebo výrobcích péče o pleť je typ etanolu. Etanol v péči o pleť obvykle prochází procesem známým jako denaturace. Denaturace umožňuje výrobkům péče o pleť a kosmetice vyhnout se vysokým daním na nápoje obsahující alkohol.

Denaturace v podstatě znamená, že alkohol má špatnou chuť v důsledku použití denaturačního činidla, a proto není pitný.

Můžete vidět složku v seznamu složek vašeho produktu s názvem Denate Alcohol nebo Denate Ethanol. Toto je příklad alkoholu, který byl denaturován pro kosmetické účely.

Proč se alkohol používá ve výrobcích péče o pleť?

Existuje mnoho různých důvodů, proč se alkohol může používat ve výrobcích péče o pleť. Následující seznam nastiňuje některé z nejběžnějších důvodů, proč ji povolit.

Solventní

Ethanol je rozpouštědlo, což znamená, že pomáhá ostatním klíčovým složkám snadno se rozpouštět v produktu. Používá se, když se složka nedokáže rozpustit Olej nebo produkt na vodní bázi. Jedním příkladem je kyselina salicylová, známá a oblíbená složka péče o pleť, která pomáhá snižovat výskyt akné.

Často se používá také k rozpouštění rostlinných extraktů, které se mohou těžko rozpouštět ve vodě. Alkohol umožňuje produktům rovnoměrně rozložit klíčové složky v celém receptuře.

Čistý

Alkohol se tradičně ve velké míře používá v produktech péče o pleť k čištění pleti. Produkty jako adstringentní tonika a čistící prostředky používají alkohol k odstranění olejů, vosků a tuků z pokožky.

Přestože tento produkt vyšel z módy hlavně kvůli vysušující povaze produktu, jeho použití v těchto typech produktů bylo kdysi trvalou součástí mnoha rutinních ošetření pleti. Pravděpodobně to je místo, kde alkoholy získávají svoji špatnou pověst.

Konzervační a antibakteriální

Alkohol, jak jistě víte, je skvělá antibakteriální složka. Proto se často používá v dezinfekčních prostředcích na ruce, alkoholových tamponech a čisticích prostředcích pro domácnost. To může být prospěšné pro kůži, protože může pomoci snížit růst bakterií.

Tento benefit lze aplikovat také na pleťový či kosmetický přípravek. I když se už alkohol moc nepoužívá, kdysi se hojně používal jako konzervační prostředek v produktech péče o pleť, mastí a kosmetice.

Penetrace

Alkohol je složka, která může být použita ke zlepšení pronikání jiných složek. Myslete na to jako na složku, která dodává klíčové složky hluboko do pokožky.

Tloušťka

Jako ředidlo lze použít i alkohol. To znamená, že produkt ředí, aby se dal rovnoměrně a hladce nanést na pokožku.

Odpěňovač

Toto je většinou zřejmé, ethylalkohol může působit také jako protipěnová složka, která pomáhá předcházet tvorbě pěny při protřepávání produktu.

Jaký druh alkoholu je v péči o pleť?

Alkohol lze nalézt ve všem, od šamponů po zvlhčovače, jakož i v kosmetických přípravcích na obličej, tonerech a opalovacích krémech.

Některé z nejběžnějších jsou známé jako „jednoduché alkoholy“, které jsou často odvozeny od ethylalkoholu. Tyto alkoholy jsou odvozeny od cukrů, škrobů a jiných uhlohydrátů, ale mohou být vyrobeny i synteticky, čímž se snižuje počet přírodních zdrojů používaných v procesu.

Tyto alkoholy mohou zahrnovat denaturovaný alkohol a někdy isopropylalkohol. „Denaturovaný“ alkohol jednoduše znamená ethylalkohol, který se nachází iv pivu, víně a lihovinách, byl přeměněn na nepitný, ale může se použít pro průmyslové nebo domácí účely.

Dalším druhem alkoholu je mastný alkohol. Mastné alkoholy zahrnují cetyl, stearyl a cetearylalkohol a propylenglykol. Mastné alkoholy pocházejí z přírodních tuků a olejů rostlinného a živočišného původu, jako je kokosový olej a palmový olej.

Používají se jako změkčovadla a zahušťovadla v péči o pleť a jejich konzistence může být hladká, hustá a vosková. Jejich výhody jsou ve skutečnosti velmi odlišné od etanolu, neboť zvlhčují pokožku a zabraňují transepidermální ztrátě vody nebo TEWL.

Další kategorií alkoholů jsou aromatické alkoholy, jako je benzylalkohol, které se používají ve vonných produktech.

Jsou alkoholy v péči o pleť špatné?

Pokud jde o alkohol obecně, odpovědí je, že většinou jsou skutečně prospěšné pro pokožku. Když mluvíme konkrétně o ethanolu a jeho derivátech, příběh se trochu vyjasní, když se podíváme na výzkum.

Dostupné studie zkoumaly účinky produktů na bázi alkoholu na kůži v kontextu dezinfekčních prostředků, jako jsou dezinfekční prostředky na ruce nebo odnímatelné produkty. Studie byla provedena s cílem prozkoumat potenciálně negativní vedlejší účinky dlouhodobého používání alkoholických produktů na pokožku v nemocničním kontextu, jako například to, co sestry denně zažívají.

Výzkum naznačuje, že ethanol nebyl spojen s žádnými problémy se zvýšeným zánětem kůže při lokální aplikaci. Pokud jde o sušení, některé studie naznačují, že alkohol může dehydratovat vaši pokožku a jiné ne. Právě vysušující efekt se často pojí s argumentem předčasného stárnutí. Celkově lze říci, že pokud nepotřebujete používat produkty s vysokým obsahem alkoholu, jako je adstringentní toner, je pravděpodobně lepší to nepoužívat.

Nyní, co se týče kožní bariéry, byl pozorován určitý vliv na počet transepidermálních ztrát vody při vysokých koncentracích a vysoké frekvenci expozice. Transepidermální ztráta vody nebo TEWL označuje vodu, která se ztrácí do vzduchu, když je přirozená bariéra pokožky poškozená, narušená nebo když je v suchém prostředí. S přibývajícím věkem se schopnost pokožky udržovat úroveň hydratace snižuje, částečně kvůli snížení množství přírodních olejů, které pokožka produkuje. Pokud nepoužíváte adstringentní toner s frekvencí vyšší než denně, pravděpodobnost, že zaznamenáte jakoukoli změnu kožní bariéry, je poměrně nízká. Pokud však přípravek na sušení nepotřebujete, zpravidla jej nepoužívejte.

Kdo by měl používat produkty na bázi alkoholu?

Většina produktů na bázi alkoholu s vysokou pevností je pro většinu typů pleti nepříznivá. Jediný typ pleti, který může mít prospěch, je kůže náchylná k lámání nebo skvrny. Je to proto, že lihové produkty Fr. vysoké koncentrace mohou napomoci suchému zabarvení a pomáhají je léčit.

Pokud jde o produkty, které používají alkohol jako rozpouštědlo, ředidlo nebo konzervační prostředek, je nepravděpodobné, že by alkohol měl nějaké výrazné negativní účinky na pokožku.

Měli by se pacienti s rosaceou vyhýbat alkoholu v péči o pleť?

Rosacea je běžné kožní onemocnění charakterizované červenými hrbolky, těžkým zánětem a ekzémem. Je známo, že pití alkoholu spouští rosaceu, ale produkty péče o pleť s obsahem alkoholu ji mohou také zhoršit.

Podle National Rosacea Society mohou adstringentní alkoholy spolu s methanolem a benzylalkoholem způsobit suchost a podráždění pokožky.

Samozřejmě, tato řada se nevztahuje na jiné typy alkoholů, jako jsou mastné alkoholy, které mohou skutečně pomoci při léčbě rosacey a jiných kožních onemocnění.

Měli by se lidé s aknózní pletí vyhýbat pití alkoholu?

Obecně platí, že jakýkoli produkt na bázi alkoholu s vysokou pevností by se měl používat s mírou as nízkou frekvencí. Díky tomu jsou tyto typy produktů vhodné pro bodové ošetření a příležitostná tonika.

Pro produkty s nižší koncentrací jsou obvykle vhodné pro většinu typů pleti.

Mějte na paměti, že ačkoli je to lákavé a mnohým z nás bylo řečeno, abychom používali produkty na bázi alkoholu, máme-li aknózní nebo mastnou pleť, existují určité důkazy, které naznačují, že to může narušovat přirozenou produkci mazu v pokožce. To může mít za následek kompenzační nadprodukci oleje a kožního mazu.

Je alkohol veganský?

Krátká odpověď je ano. Alkohol nebo ethanol je téměř vždy veganský. Pokud však zkoumáte mastné alkoholy, některé z těchto složek mohou pocházet z živočišných i rostlinných zdrojů, proto je vždy nejlepší informovat se u značky, o jejíž koupi uvažujete.

Mám se vyhnout všem jednoduchým alkoholům?

Rozhodnutí, zda se vyhnout všem jednoduchým alkoholickým nápojům, není vždy jednoznačné rozhodnutí.

Závisí to na typu pleti – každý s citlivou pokožkou, rosaceou nebo mastnou/aknózní pokožkou se může vyhnout jednoduchým alkoholům. Závisí to ale i na množství jednoduchého alkoholu použitého ve výrobku, které často není snadné určit. V tomto případě má smysl provést malý pokus-omyl nebo patch test ke kontrole citlivosti.

A za určitých okolností možná budete chtít vyzkoušet produkt s jednoduchými alkoholy, jako je například aplikace krému na akné jen na skvrnu. Při použití jen na malých plochách nemusí být přesušení v těchto situacích problémem.

A co benzylalkohol?

Benzylalkohol je aromatický alkohol získávaný z ovoce. Používá se podobným způsobem jako ethanol a má mnoho stejných výhod pro produkty a kůži.

Podle institutu kontaktní dermatitidy se benzylalkohol přirozeně nachází v esenciálních olejích, jako je hyacint, jasmín a ylang ylang, jakož i v barvách na vlasy, deodorantech, šamponech, čisticích prostředcích na obličej, opalovacích krémech, vůních a kosmetice. Nachází se také v produktech se vši.

A co mastné alkoholy?

Obecně mastné alkoholy nevysušují a nedráždí pokožku. Mastné alkoholy však mohou poskytnout výhody. Mastné alkoholy obecně pomáhají hydratovat kůži a mohou podporovat zdraví přirozené bariéry pokožky.

Napsat komentář